El monument franquista de l'Ebre, en compàs d'espera
Fa gairebé 6 mesos que Tortosa va votar per no treure el monòlit, però sí «reinterpretar-lo»
Un jutjat de Tarragona ha admès a tràmit una querella que demana retirar l'obra

/
D’aquí unes setmanes haurà passat mig any des que 8.464 votants, el 29,7% del cens, van participar en una de les consultes ciutadanes més controvertides de les convocades per un ajuntament català. Amb la polseguera calmada cinc mesos després de la votació que va indultar el monument franquista de Tortosa, el monòlit segueix impassible contemplant el pas del riu Ebre i pendent d’una «reinterpretació» a ulls d’alguns, impossible.
El govern municipal (CiU i ERC) es dóna el termini de la resta de mandat per executar-la. Podria arribar abans la sentència d’un jutjat de Tarragona que ha admès a tràmit una demanda perquè el monòlit sigui retirat de l’espai públic.
Per a alguns, va ser cinisme sotmetre el futur d’un monument franquista a un exercici de democràcia participativa. El govern local va demanar respecte al pronunciament del poble, que va preferir pel 68,3% dels vots l’opció que plantejava «reinterpretar i contextualitzar» aquest símbol, el més gran del franquisme a Catalunya, davant l’alternativa proposada en aquella consulta, que era retirar-lo i museïtzar-lo.
Avui no hi ha cap acció ni pistes per part del govern tortosí que permetin silenciar una de les crítiques de base plantejades pels contraris a aquella consulta, la dels que sostenen que no hi ha reinterpretació possible d’un símbol del franquisme i que només pot retirar-se de l’espai públic. Una postura que el director del Memorial Democràtic de la Generalitat, Plàcid Garcia Planas, va traslladar a l’alcalde Ferran Bel, en una recent reunió a Tortosa.
QUEDEN DOS ANYS I MIG
El regidor es va limitar a afirmar fa unes setmanes que treballen «de forma discreta». Bel ja va advertir que el compliment del resultat de la consulta no serà immediat. Es va marcar de termini el del seu mandat i queden dos anys i mig . Abans s’hauran d’haver resolt els dubtes sobre la propietat del monument que Franco va erigir al mig del riu Ebre per a glòria dels victoriosos de la batalla de l’Ebre.
Bel va apuntar el Govern de l’Estat, a través de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. L’organisme de la conca confirma que el propietari no és ell, i de fet conserva la petició d’autorització de la construcció, de la Junta promonument de la Batalla de l’Ebre, els membres de la qual no figuren en el document.
Notícies relacionades«Com més triguin a actuar, millor», assenyala Ester Baiges, portaveu de la Comissió per a la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa. «Mentrestant, qui sap si pot aprovar-se una llei catalana coherent que aclareixi que s’han de retirar els símbols franquistes sense més ni més», apunta. L’actual indulta aquells en els quals concorren raons artístiques, arquitectòniques o artísticoreligioses protegides legalment.
En la llei de memòria històrica actual, però, es fonamenta la demanda de l’advocat Eduardo Ranz, admesa a tràmit pel jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona, que en el seu article 15.1 obliga les administracions públiques a «prendre les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la guerra civil i de la repressió de la dictadura». El demandant espera que el jutge dictamini la retirada del polèmic monument abans que l’Ajuntament de Tortosa hagi mogut un dit per a la seva «reinterpretació».
- Transport públic La L3 del metro de Barcelona s'ampliarà amb 9 noves estacions
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- EL DESIG DE L’ESTRELLA Renovació sense foto: faltava l’àvia Fátima
- Ocupació Ni 10 ni 20 minuts, aquest és el temps de descans que tenen els treballadors durant la jornada laboral segons l'Estatut dels Treballadors
- Violència contra menors Condemnat a 20 anys de presó el cirurgià pederasta francès
- Agressió sexual El Suprem confirma la condemna d’un any de presó per a Gordillo
- Els gestors de la paga a nois extutelats van ser expedientats
- La DGAIA no va informar sobre la nena agredida dos consellers
- Atenció a la infància i adolescència a Catalunya Exresponsables d’Afers Socials reconeixen que els van faltar recursos