El 'jonqui dels diners' confirma més il·legalitats amb l'alcaldia de Rita Barberá

Marcos Benavent sosté que per guanyar contractes municipals s'havia de donar un cop de mà al nebot de l'exalcaldessa

abertran35890716 valencia 13 10 2016 pol tica  caso imelsa   t aula  marcos b161013104805

abertran35890716 valencia 13 10 2016 pol tica caso imelsa t aula marcos b161013104805 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts

Per guanyar l'adjudicació d'alguns contractes de l'Ajuntament de València s'havia de donar un cop de mà al nebot de la llavors alcaldessa, Rita Barberá. No apareixia al plec oficial de condicions, però era un requisit més, segons ha assegurat aquest dijous en el judici per l'operació Taula Marcos Benavent, àlies el 'jonqui dels diners', exgerent de l'empresa pública valenciana Imelsa i confés recaptador de comissions per a benefici particular i del Partit Popular. Això sí, és clar, aquesta ajuda no podia ser de manera evident.

Així va passar, per exemple, amb algunes adjudicacions de la Mostra, el ja desaparegut festival de cine de la ciutat. “Era una forma d'ajudar-lo, adjudicant a una empresa els serveis i després subcontractant ell una altra sèrie de coses”, ha explicat. El nebot en qüestió és Enrique Sospedra Barberá i Benavent ha recordat que en una de les gravacions que ell mateix va fer d'una conversa amb María José Alcón, exregidora de Cultura de l'ajuntament valencià, va quedar registrat que “qui prestés els serveis d'hostesses havia d'ajudar el nebot de l'alcaldessa”.

En aquestes converses, Benavent animava Alcón a traslladar-li “a la cap” que ho havien donat “tot al seu nebot”. Aquest dijous no ha aclarit de qui sortia la iniciativa, només qui donava l'ordre. “Jo amb l'exalcaldessa no parlava, María José m'ho va indicar i es va ajudar [Sospedra] en la mesura del possible”, ha sentenciat a la sortida de la Ciutat de la Justícia. A l'interior, ha dit, ningú li ha preguntat pel nebot de l'actual senadora del grup mixt. El que sí que ha explicat és la forma amb què funcionaven amb aquests contractes del festival: “Parlava amb María José i buscàvem les empreses que podien quedar-se les adjudicacions i ho manipulàvem tot”. A ells, ha apuntat, no els feia falta "el 'power point', però és el funcionament que hi havia”.

LA CAMPANYA DEL 2015

Després de publicar aquest dijous 'El Mundo' que la defensa de la caixera del PP, que exerceix el cunyat de Rita Barberá, tractarà d'anul·lar la conversa en què Alcón va explicar al seu fill com blanquejava diners el PP per pagar la campanya de l'exalcaldessa el 2015, Benavent ha assegurat que la regidora “estava normal”.

“Si no tenen més arguments per defensar el seu client que dir que María José estava boja, doncs bé, jo crec que no ho estava. Per ells faran", ha assegurat.

DEMANA A CORREA QUE ESTIRI LA MANTA

Notícies relacionades

La declaració de Benavent s'ha solapat en el temps amb la de Francisco Correa a l'Audiència Nacional pel 'cas Gürtel'. I el penedit ha animat el possible col·laborador de la fiscalia perquè segueixi els seus passos. "Que parli, que digui la veritat", ha dit abans d'entrar a declarar. “Que estiri la manta”, ha afegit quan ha sortit per donar-li l'última empenta.

El ‘jonqui dels diners’ ha confirmat que Álvaro Pérez 'el Bigotes', el responsable de la 'delegació valenciana' de la Gürtel, sempre estava per la seu del PP valencià. “Crec que també va fer la reforma de la seu i estava en tots els saraus i en totes les coses del partit, Álvaro sempre estava pel mig”, ha explicat. Això sí, les dues trames no s'aixafaven. "Competència, no. Ell anava a la seva i jo anava a la meva", ha recordat envoltat de micròfons. A més, ha deixat caure que al PP nacional i concretament Luis Bárcenas, com a tresorer, havia d'estar al cas del que passava. “Suposo que aquest senyor devia estar al cas de moltes coses que devien passar a moltes seus”, ha dit.