Audiència Nacional

Els pagaments en B i les comissions apareixen en el judici de la Gürtel de boca dels penedits

Els primers acusats descriuen com actuava la trama corrupta

El tribunal escolta com Sufi va pagar un milió per netejar un districte de Madrid

 

  / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VÁZQUEZ / MADRID

Els interrogatoris dels acusats han començat aquest matí amb els tres més disposats a reconèixer els fets que els imputa la fiscalia Anticorrupció en el judici del 'cas Gürtel'. El tribunal de l'Audiència Nacional que els jutja ha pogut sentir així, de primera mà, com les empreses de Francisco Correa pagaven en negre i es feien càrrec d'abonar les comissions necessàries per resultar adjudicatàries de terrenys o serveis dependents d'administracions sota el poder del Partit Popular

Tant l'empresari Jacobo Gordon, com el constructor Alfonso García-Pozuelo i l'exregidor de Majadahonda (Madrid) Roberto Fernández han admès els seus vincles amb Correa i han descrit com operava el seu grup empresarial amb els responsables del partit concernits. L'exemple que han posat a disposició del tribunal han sigut els municipis madrilenys de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón

Prèviament, la Sala ha pogut escoltar com Rafael Naranjo -a qui no es jutja per incapacitat- ha declarat davant el Tribunal Superior de Justícia de Madrid durant la instrucció del cas que va ingressar un milió d'euros en un compte que li va facilitar algú que no va saber precisar de l'ajuntament perquè la seva empresa, Sufi, fos adjudicatària del servei de neteja del districte madrileny de Moratalaz. Amb aquests diners, ha dit, els responsables municipals viatjarien per Europa per conèixer altres serveis similars.

Després d'escoltar les gravacions dels que per mort o malaltia no podran ser jutjats, ha arribat el torn a Jacobo Gordon, l'economista que va ser soci del gendre de José María Aznar, Alejandro Agag. L'acusat, que s'enfronta a dos anys de presó per blanqueig, ha explicat que el 2002 va coincidir en un restaurant amb Correa, a qui coneixia de mítings del PP als quals havia assistit, i van decidir col·laborar en projectes immobiliaris.

Entre els seus negocis, “una oportunitat a Majadahonda”, on hi havia un terreny per cinc milions, el venedor del qual en volia 750.000 en B. Del diner negre se'n va ocupar Correa, que va pagar 300.000 euros, i l'aleshores alcalde de la localitat, Guillermo Ortega, que s'enfronta a 50 anys i quatre mesos de presó, en va posar 150.000. Els altres 300.000 van correspondre a un altre inversor. 

Així mateix, ha explicat que Correa li va proposar que també hi participés l'extresorer del PP Luis Bárcenas, però finalment aquest va refusar, i el cap de la trama va acabar assumint la participació d'Ortega, quan l'alcalde va voler retirar-se. Al relatar els seus tripijocs, consistents a ocultar amb participacions en diferents empreses, els pagaments en B, també ha sigut esmentat el president d'Isolux CorsanLuis Delso, de qui ha dit que l'hi havia presentat Correa. Ha negat haver sentit l'empresari en algun moment haver-se referit a ell com a “Luis, el cabró”, terme que apareix en la comptabilitat intervinguda a la trama en un 'pendrive' i que es discuteix si respon a Bárcenas o a un altre Luis. Al contrari, ha dit, "tenien molt bona relació".

El constructor Alfonso García-Pozuelo, que ja ha pagat a la justícia més de 21 milions d'euros, per fer front a les seves responsabilitats penals, ha assegurat que no recordava haver pagat a Correa per les adjudicacions que se li van concedir a Castella i Lleó, tot i que creia que “era per a organismes centrals”, i que una vegada sí que li va dir Correa que “d'aquests fons també en participava Bárcenas”. Aquesta menció ha portat la defensa de l'extresorer a deixar constància de les preguntes que tenia pensat dirigir-li, referides a la seva relació amb el PP, partit al qual va dir que feia donacions “de forma altruista”, i l'exministre de Foment amb el PP Francisco Álvarez-Cascos

Notícies relacionades

Les fiscals atribueixen també a García-Pozuelo una àmplia relació amb l'exmarit de l'exministra Ana Mato, Jesús Sepúlveda, durant el temps que va ser alcalde de Pozuelo, encara que l'acusat que més s'ha referit a ell ha sigut el que va ser el seu regidor d'Economia, Roberto Fernández.

Fernández ha assegurat que sabia que Sepúlveda cobrava diners de Correa al seu despatx o en centres comercials, encara que la majoria de les vegades rebia regals, com un Land Rover, o viatges de la trama. Segons l'exregidor, tots els contractes de Pozuelo es feien amb les empreses de Correa per mandat exprés de Sepúlveda, que comentava sense embuts que havia finançat la seva campanya a l'alcaldia amb 100.000 euros, fets pels quals el PP està imputat com a partícip a títol lucratiu. Les fiscals demanen 15 anys i quatre mesos per a Sepúlveda.