Audiència Nacional

Anticorrupció: "El PP es va beneficiar directament del suborn i la malversació" de la 'Gürtel'

Acusa les defenses "d'intoxicar" de manera "oportunista"

Considera innecessari que declari Rajoy i demana rebutjar nul·litats

La fiscalia del ’cas Gürtel’: El beneficiat pel suborn i la malversació va ser el PP. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts

“El PP és qui es va veure beneficiat de fons procedents del suborn i la malversació” comesos pels acusats del 'cas Gürtel' i “no els seus grups municipals” de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón, de manera que “la seva acusació és plenament vàlida i no és procedent" que el partit quedi "apartat del judici”, han argumentat avui les fiscals anticorrupció Concepción Sabadell Concepción Nicolás davant el tribunal que jutja la trama de corrupció més gran que afecta el partit que presideix Mariano Rajoy.

Les fiscals, que han negat la inconcreció i imprecisió del seu escrit d'acusació, al·legada per la defensa del PP, s'han oposat “en aquest moment processal” a citar a declarar el president del Govern per haver sigut vicesecretari i secretari general del partit, com havien sol·licitat les acusacions que exerceixen l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (ADADE) i els socialistes madrilenys. L'Advocacia de l'Estat, que exerceix l'acusació en nom de l'Agència Tributària pels delictes fiscals comesos, també s'ha oposat que testifiqui Rajoy.

Sabadell i Nicolás han sigut molt dures amb les peticions de nul·litat al·legades per les defenses del 'cas Gürtel', a qui ha acusar d'“intoxicar aquest tràmit”, en “un exercici del dret de defensa oportunista, desenfocat i molt greu”, perquè totes ja van ser plantejades durant la instrucció i rebutjades.

Així, la fiscal Sabadell ha anat recordant les diferents resolucions del Tribunal Superior de Justícia de Madrid i la Sala Penal de l'Audiència Nacional, en què es van denegar les diferents nul·litats sol·licitades per la defensa, com les gravacions fetes pel denunciant, també acusat, José Luis Peñas.

En aquest sentit, Anticorrupció ha al·legat que aquestes escoltes “ni són l'origen de la causa, ni són nul·les ni estan manipulades”, perquè la investigació va començar amb la denúncia de l'exregidor de Majadahonda, però les seves gravacions no en van ser l'origen, sinó el suport. I després de recordar que la Sala Penal ja va dir que no eren nul·les el 28 de juliol del 2013, ha insistit que no estan manipulades, perquè n'hi ha algunes de negatives per al mateix acusat, de manera que “si les hagués editat mai hi hauríem tingut accés”, ha afirmat. 

Tampoc es pot anul·lar la documentació intervinguda al despatx de Luis de Miguel, perquè en la interlocutòria de registre acordada al seu dia es recordava “esbrinar l'abast del bufet per crear estructures 'off shore' per a aquests i altres clients”, cosa que empara que també es recollissin proves que han tingut validesa en aquest cas. Per Anticorrupció, l'al·legació demostra “la falta de rigor de la defensa de Pablo Crespo”, ja que els fets pels quals va ser condemnat De Miguel són totalment independents dels que es jutgen a la 'Gürtel'. 

Pel que fa al 'pendrive', en què estava reflectida la comptabilitat de la trama corrupta, la fiscalia ha qualificat d'“infundades” les manifestacions de la defensa que “només poden derivar d'un sorprenent i incompressible error del lletrat, que una simple lectura de la causa hauria evitat".

Notícies relacionades

Respecte a les escoltes acordades pel primer instructor del cas, Baltasar Garzón, per les quals va ser apartat de la judicatura, les fiscals han recordat que ja van ser depurades de la causa, igual que totes les proves que en van derivar. Anul·lar ara alguna cosa més seria, en paraules del Tribunal Suprem, “una aplicació abusiva i desmesurada de la teoria de l'arbre enverinat”, ha assenyalat Sabadell.

I les proves suïsses, segons les fiscals, encara a falta de l'autorització definitiva, sí que es podrien utilitzar, perquè en el 'cas Gürtel' no només es jutgen delictes fiscals, als quals les autoritats suïsses posen traves, sinó també suborns i tota la gamma de delictes de corrupció que consten al Codi Penal. Ni l'extresorer del PP Luis Bárcenas, ni l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega i l'exconseller de Madrid Alberto López Viejo no estan ni de bon tros només acusats de delictes contra la Hisenda Pública.