LA SINUOSA VIA DEL DRET A DECIDIR
El vaivé del referèndum
Junts pel Sí avala la consulta pactada de Sí que es Pot que va rebutjar al novembre
"La proposta de referèndum ha quedat superada", afirmava Raül Romeva en aquell debat
Corren temps d’inquietud i canvis ràpids. Fins i tot de girs en cercle. Una cop d’ull a l’hemeroteca ho certifica. No es tracta d’anar 20 anys enrere, sinó tan sols al novembre del 2015, quan els independentistes van votar la famosa declaració de «desconnexió», anul·lada pel Constitucional el 2 de desembre.
Ciutadans, PSC i PP van rebutjar rotundament la resolució rupturista. I Catalunya Sí que es Pot va oferir la seva recepta d’un referèndum pactat. Doncs bé, si dijous passat aquest pla va ser recolzat per Junts pel Sí, fa 11 mesos mereixia la següent valoració de Raül Romeva, portaveu del grup: «Malgrat coincidir amb la necessitat de donar resposta a la urgència social i donar inici a un procés constituent, entenem que la proposta de demanar novament un referèndum ha quedat ja superada pels fets, de manera que no hi podem votar a favor».
Fa 11 mesos
Notícies relacionadesEra el 9 de novembre de l’any passat. Junts pel Sí s’oposaven a la via refrendària dels comuns. Anna Gabriel, de la CUP, era més crítica: «Ens preocupa que el vostre referent segueixi sent la majoria reforçada de dos terços per modificar la Constitució i ens preocupa que a vosaltres us preocupi combatre la insurgència, perquè entenem que no és el que han de voler les esquerres». Els cupaires van ser els únics que no hi van votar en contra i es van abstenir. Gabriel, al novembre, advertia els comuns: «Passades les eleccions espanyoles us adonareu que la vostra gent és també la nostra gent». En efecte, han passat no unes sinó dues eleccions espanyoles, amb dues victòries d’En Comú Podem. La nit electoral del 20-D, el líder convergent, Artur Mas, llançava un cable: «Hem de sumar a aquesta victòria d’En Comú Podem el resultat d’ERC i de Democràcia i Llibertat, per tant aquest concepte del dret a decidir estarà molt present en els pròxims temps». És a dir, iniciava la recuperació de la «pantalla» que l’independentisme donava per superada quan concorria a les eleccions plebiscitàries del 27-S.
Consulta sí o sí
Aquesta vegada sí, després d’11 mesos, Junts pel Sí s’uneix a la CUP per defensar un referèndum sí o sí, però manté la porta oberta a la iniciativa que planteja un referèndum («que compti amb les màximes garanties d’inclusió» social i busqui el reconeixement «previ» de la UE i la comunitat internacional perquè tingui efectes). I Puigdemont rep així la iniciativa de Sí que es Pot: «Una proposta de resolució en què podem estar d’acord sobre la via de definir el futur polític de Catalunya». Acostament malgrat les diferències perquè, segons el president, JxSí i la CUP mantenen el seu pla B –referèndum no pactat– per a «no esperar una conjunció astral a Espanya».
Referèndum a Catalunya Anna Gabriel Lluís Rabell Junts pel sí Catalunya Sí que es Pot Raül Romeva Parlament Artur Mas Independència de Catalunya
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Presentador de ‘Col·lapse’ a TV3 Ricard Ustrell farà un parèntesi en la seva carrera televisiva
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Flick demana protegir els àrbitres abans de la final: "No respectar-los és no tenir fair play"
- Horari i on veure el funeral del papa Francesc per televisió
- Benestar Álvaro Bilbao, psicòleg: "Preocupar-se molt per les coses pot ser un símptoma de salut mental fràgil"
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina