Javier Fernández: "Hi ha una cosa pitjor que un Govern en minoria de Rajoy: un Govern en majoria de Rajoy"

El president de la gestora del PSOE avisa que si es repeteixen els comicis, el PP obtindrà més bons resultats

lpuig35771920 madrid  03 10 2016  politica  javier fern ndez  presidente d161004102819

lpuig35771920 madrid 03 10 2016 politica javier fern ndez presidente d161004102819 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
LAURA PUIG / BARCELONA

El president de la gestora del PSOEJavier Fernández, es resisteix tant com pot a dir la paraula 'abstenció', al·ludint a la seva obligació de mantenir l'equanimitat i no condicionar la decisió que ha de prendre pròximament el comitè federal del partit sobre la posició davant un possible nou debat d'investidura. No obstant, igual que va fer ahir, aquest dimarts les seves paraules s'han encaminat més cap a aquesta posició política que permetria a Mariano Rajoy revalidar el seu càrrec que cap a qualsevol de les altres dues opcions per sortir del bloqueig actual: un govern alternatiu i les terceres eleccions.

"Hi ha una cosa pitjor que un Govern en minoria de Rajoy: un Govern en majoria de Rajoy", ha manifestat en una entrevista a la cadena SER, en referència a la possibilitat, apuntada per tots els sondejos, que si es repeteixen els comicis generals el PP aconsegueixi millorar els seus resultats. Així, encara que ha admès que "la corrupció oceànica del PP provoca repugnància", ha considerat que el problema sobre la governabilitat d'Espanya no s'ha d'abordar "amb les tripes", sinó amb "racionalitat".

En la seva anàlisi, Fernández ha considerat que l'opció del govern alternatiu que proposava el dimitit secretari general, Pedro Sánchez, és del tot inviable. Per una part, perquè el PSOE, ha subratllat, "no pot arribar a un acord de governabilitat amb qui vol trencar el país"; això és, els independentistes catalans. I, per una altra, tampoc pot pactar amb Podem Ciutadans pels vetos mutus que s'han imposat. "En política, el que no és possible és fals", ha dit.

Per tant, segons el parer del també president d'Astúries, els socialistes s'han de plantejar quina és l'opció "menys dolenta" per a Espanya i per al PSOE, si un altre Govern del PP o anar a terceres eleccions. I, encara que no ho ha explicitat obertament, s'ha mostrat partidari que sigui el comitè federal el que prengui aquesta decisió sense consultar les bases. "Els que hem resultat elegits hem de prendre decisions, no ens podem remetre sempre a les bases", ha subratllat.

ESPECTACLE "VERGONYÓS"

Notícies relacionades

Sobre el convuls comitè federal del PSOE, que va acabar amb el cessament de l'executiva i la constitució d'una gestora, Fernández ha admès que es va oferir un espectacle "preocupant i vergonyós". No obstant, ha advocat per "mirar cap endavant" i "no recrear-se en el que va passar". "Tant de bo serveixi per adonar-nos que vam portar la tensió a un punt insuportable", ha afegit, i ha subratllat que el principal problema del partit ha sigut no haver sabut debatre ni entre els dirigents ni amb les bases.

Per últim, el president de la gestora ha evitat anunciar la data del pròxim comitè federal, que ha de fixar la posició del PSOE en cas que Rajoy decideixi sotmetre's a un nou debat d'investidura. En tot cas, ha assegurat que aquesta qüestió quedarà resolta abans d'un mes. De fet, el 31 d'octubre venç el termini per investir president. Si no, es dissolen automàticament les Corts i es torna a convocar eleccions.