El president de la gestora del PSOE: "La pitjor solució són terceres eleccions"

Javier Fernández, encarregat de pilotar el partit després de la sortida de Sánchez, fa un pas cap a l'abstenció a Rajoy

El mandatari asturià assenyala que "no" es "planteja" donar llibertat de vot als socialistes en una investidura del líder del PP

Javier Fernández: Si Rajoy em crida, em reuniré amb ell / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Javier Fernández, president d'Astúries i de la nova gestora del PSOE, ha fet aquest dilluns un pas cap a l'abstenció en una investidura de Mariano Rajoy, que guanya molts enters una vegada que Pedro Sánchez, que abanderava el ‘no’, es va veure forçat a dimitir en el traumàtic comitè federal de dissabte passat. “La pitjor solució són unes terceres eleccions”, ha subratllat Fernández després de la primera reunió de l'organisme que pilotarà el PSOE fins al seu pròxim congrés, durant una compareixença en què també ha insistit que abstenir-se no suposa “recolzar” el líder del PP.  

Tot i així, la gestora no ha pres cap decisió sobre la governabilitat d'Espanya, ni Fernández ha anat més enllà d'aquestes paraules. El dilema entre anar a unes noves generals o permetre la continuïtat de Rajoy a la Moncloa es resoldrà, ha explicat, en un nou comitè federal, que no tindrà lloc dissabte que ve. Donat que el 31 d'octubre es dissoldria el Parlament i es convocarien nous comicis si no hi ha acord per a una investidura, el més probable és que aquest organisme, el més important del PSOE, es reuneixi el dissabte 15 d'octubre. Però abans Fernández vol citar tots els barons del partit, dins del consell territorial, per escoltar la seva opinió,  que no és gens uniforme.

“No sé si l'alternativa és abstenir-se o altres eleccions. Jo tinc una opinió, que és ben coneguda, i tinc un paper. No he de pronunciar-me sobre aquest assumpte com a president de la gestora. Es decidirà en el comitè federal”, ha insistit Fernández, que ha sigut més clar en altres dos assumptes relacionats. Per un costat, sobre la possibilitat que es concedeixi llibertat de vot als diputats socialistes, l'asturià ha assenyalat que no és una cosa que estigui “contemplada”. Per un altre, en relació amb una possible consulta entre els militants per decidir sobre l'abstenció, una mesura que reclamen els fidels a Sánchez, ha assenyalat que hauria de decidir-se, mitjançant votació, en el comitè federal. Els contraris al ja exsecretari general contemplen malament un procés intern d'aquest tipus, i com va quedar demostrat dissabte passat hi són majoria.  

"LAMENTABLE I VERGONYÓS"

Notícies relacionades

“L'espectacle lamentable i vergonyós que hem donat no ha de tornar a presentar-se. La primera tasca que m'encomano a mi mateix és pactar, establir vies de diàleg i cohesionar. S'ha perdut la confiança dels ciutadans al partit, però aquesta confiança també ha col·lapsat en el si del PSOE. L'hem de recuperar. Hem d'abaixar l'incendi interior que ens està consumint, i impedir que les entranyes del partit estiguin plenes de rancors i conciliàbuls”, ha explicat Fernández, un dirigent molt respectat entre els socialistes, que també ha agraït a Sánchez “la seva feina en aquests dos anys, que han sigut molt dures”. Poc abans, l'exlíder havia anunciat al seu compte de Twitter que no renunciava al seu escó al Congrés dels Diputats perquè té “un compromís amb els electors”.

Fernández, per últim, ha anunciat que la gestora (el portaveu de la qual serà l'andalús Mario Jiménez, molt pròxim a la presidenta de la Junta, Susana Díaz) farà canvis en les direccions dels grups parlamentaris al Congrés, el Senat i l'Eurocambra. “Serà aviat, però tampoc estem pensant que aquests canvis siguin dràstics. En cap cas hi haurà una revolució en els grups parlamentaris”, ha dit, sense aclarir si Antonio Hernando i Óscar López, portaveus a la Cambra baixa i l'alta, respectivament, continuaran en els seus càrrecs. Iratxe García, portaveu del PSOE al Parlament Europeu, ja ha deixat clar que no vol continuar en aquest lloc.