La premsa internacional vaticina que el "cop d'Estat" a Sánchez afavorirà Rajoy

Els mitjans estrangers es fan ressò de la "lluita fratricida" a les files socialistes

 

  / EFE / EMILIO NARANJO

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / MADRID

Rotatius de referència internacional recullen aquest divendres als seus espais informatius articles que fan referència a la crisi sense precedents que pateix el PSOE. La majoria narra el “cop d'Estat” que ha patit Pedro Sánchez i els intents d'aquest per mantenir-se en el poder. Molts atribueixen la “lluita fratricida” als mals resultats en els últims anys del PSOE, però també al seu dilema actual, permetre o no un govern de Mariano Rajoy, conformar una alternativa d'esquerres amb Podem o anar a terceres eleccions. En aquest sentit, diaris com 'New York Times' o 'The Guardian' vaticinen que el debilitament del PSOE enfortirà Rajoy.

Aquest és un resum del que reflecteix la premsa internacional:

NEW YORK TIMES

El diari nord-americà titula Sánchez “sobreviu a l'intent de fer-lo fora"sobreviu , en un article on l'avisa, no obstant, que el seu futur "penja d'un fil". “La revolta interna contra Sánchez i la batalla per la direcció del Partit Socialista són els primers moviments inesperats que podrien canviar la política espanyola des de les eleccions no concloents el desembre passat”, explica. En opinió del rotatiu, “qualsevol que sigui el resultat, la turbulència dins del PSOE, contribueix a enfortir la posició de Mariano Rajoy, que ara s'enfronta a un oponent que lluita per la seva pròpia supervivència política”. És més, continuï o no Sánchez, el 'New York Times' vaticina que Rajoy podria continuar a la Moncloa, perquè ha aconseguit que el PP segueixi unit i ha “sufocat qualsevol intent de reemplaçar-lo”.

THE GUARDIAN

Aquest rotatiu titula: “Pedro Sánchez insisteix que encara està a càrrec del Partit Socialista espanyol”, en un article en què qualifica de cop d'Estat la dimissió de 17 membres de la seva executiva. 'The Guardian' avisa que la intenció de Sánchez d'elegir en primàries el dia 23 el nou líder socialista deixa “poc temps” perquè forgi un govern alternatiu al PP abans de la dissolució, el dia 31 d'octubre, de les Corts. Per això, conclou que el “vessament de sang en el camp socialista és probable que beneficiï Rajoy, perquè el seu partit va ser l'únic que va recollir més escons en les eleccions del juny que al desembre”. Així mateix, “ajudarà” Podem a erigir-se com “la força d'esquerra dominant en la política espanyola”.

LE MONDE

Notícies relacionades

Sota el títol “Guerra oberta entre els socialistes espanyolsGuerra oberta”, afirma que el PSOE espanyol “està malalt” després de mesos “a la deriva” i en “descomposició”. El rotatiu atribueix aquesta situació a “derrotes electorals històriques” i al dilema del PSOE: si deixar o no governar Rajoy i permetre a Podem el monopoli de l'oposició.

LIBÉRATION

'Libération' titula “Guerra fratricida entre els socialistesGuerra fratricida”, parla també de “cop d'Estat” i destaca que el principal partit de l'oposició “fa el joc” al conservador Rajoy, que fia la seva reelecció a la divisió dels seus oponents.