Correa col·labora amb la justícia i paga 2,2 milions a vuit dies de judici del 'cas Gürtel'

El presumpte líder de la trama busca així rebaixar la seva pena i que se li apliqui l'atenuant de reparació del dany

2
Es llegeix en minuts

El presumpte cap de la 'xarxa Gürtel', Francisco Correa, ha ordenat pagar 2,2 milions d'euros en concepte de responsabilitat civil pocs dies abans del judici sobre la primera època de la trama, que se celebrarà a partir de dimarts a l'Audiència Nacional, en què s'enfronta a 125 anys de presó. L'acusat busca així rebaixar la seva pena i que se li apliqui l'atenuant de reparació del dany.

La defensa de Correa va presentar dilluns un escrit davant la secció segona de l'Audiència Nacional, encarregada del primer macrojudici de Gürtel, en què autoritza el seu banc a Suïssa, Credit Suisse, a abonar els diners que li demana la fiscalia en concepte de responsabilitat civil per les comissions i les adjudicacions públiques irregulars que va rebre entre els anys 1999 i 2005 com a líder de la trama.

Amb aquest escrit, al qual ha tingut accés Efe, Correa ha decidit col·laborar amb la justícia a només vuit dies de la celebració del judici que farà seure al banc dels acusats 37 persones, entre ells el seu número dos, Pablo Crespo, i l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

EL BLANQUEIG DE FONS

El cap de la trama té bloquejats per ordre judicial 22,2 milions d'euros d'un compte a Credit Suisse de què és titular la seva empresa Golden Chain Properties, firma a través de la qual -segons la investigació- Correa va blanquejar fons a Suïssa.

Així, en l'escrit demana a la secció que lliuri una comissió rogatòria a Suïssa perquè es paguin 2.252.758 euros d'aquest compte per "procedir a la completa reparació del dany causat, segons es determina en l'escrit d'acusació del ministeri públic".

Aquests diners s'abonaran, detalla l'escrit, a una sèrie d'entitats públiques "per a la seva més ràpida entrega, com a rescabalament i reparació del dany reclamat", tot això, emfatitza el document, "abans de la celebració del judici oral"

"Amb aquesta sol·licitud es pretén la reparació del dany, i resulta perfectament ajustada a dret, de manera que els fons passin al compte de consignacions d'aquesta sala de forma immediata", assegura Correa en l'escrit, firmat pel seu advocat d'ofici.

A més, Correa es compromet a realitzar "totes les diligències necessàries, per si mateix o a través del seu lletrat", per completar la transferència dels fons al compte bancari de la secció segona o al compte de l'Administració de l'Estat que es consideri oportuna.

ELS BENEFICIATS

D'aquesta manera, accedeix a pagar 1.428 euros a favor de l'Ajuntament d'Estepona, 914.761 a l'Ajuntament de Majadahonda, 12.100 al Patronat Monte del Pilar, 772.557 a Hisenda, 116.586 a l'Ajuntament de Madrid, 432.826 a la Comunitat de Madrid i 2.599 al consistori de Pozuelo de Alarcón.

Notícies relacionades

Aquests organismes públics van resultar perjudicats, segons la fiscalia, per les activitats de la trama Gürtel, ja que es van adjudicar contractes irregulars a les empreses de la xarxa a canvi de comissions.

Correa pretén amb aquest pagament una rebaixa de la seva pena i que se li apliqui l'atenuant de reparació del dany, tal com ja ha fet la fiscalia amb Bárcenas i l'exconseller madrileny Alberto López Viejo.