DECISIÓ JUDICIAL

El jutge processa Juan Cotino i la trama Gürtel per la visita del Papa a València

L'Audiència Nacional imputa 23 persones més per repartir-se més de tres milions d'euros d'un contracte de Canal 9

jrico29439767 valencia 24 4 15  politica dia de las cortes valen160422161247

jrico29439767 valencia 24 4 15 politica dia de las cortes valen160422161247

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / LAURA L. DAVID / MADRID / VALÈNCIA

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha iniciat els tràmits per fer seure al banc dels acusats l’exconseller i expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino i 23 persones més per la comissió d’almenys vuit delictes en la contractació de les pantalles i la megafonia amb motiu de la visita del Papa a València el 2006. El togat els imputa, entre altres, els delictes d’associació il·lícita, prevaricació, blanqueig i delicte contra la Hisenda. 

Entre els imputats també hi figuren l’exdirector de Canal 9 Pedro García Gimeno, diversos alts càrrecs de la televisió pública valenciana i els principals capitostos de la trama Gürtel: Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, el Bigotes, i José Ramón Blanco Balín (exconseller de l’empresa Teconsa).

El jutge desgrana les actuacions de la xarxa dirigida per Correa, la qual va aprofitar la visita del Papa, el juny del 2006 per aconseguir l’adjudicació il·lícita de contractes públics i l’apropiació de fons públics per a l’enriquiment personal dels seus membres. Els fets s’acoten a la contractació de lloguer de pantalles, manteniment i megafonia. Els investigats van decidir que el cost d’aquest subministrament, que van fixar en set milions d’euros, seria a càrrec de l’ens públic RTVV, que al seu torn l’adjudicaria a través de Teconsa, empresa pantalla del grup Correa.

El jutge relata com Teconsa, empresa constructora que no tenia experiència a organitzar esdeveniments, va acabar subcontractant tres empreses que finalment van col·locar les pantalles per un valor de 2.994.200 euros. Detalla l’apropiació i el repartiment dels fons sostrets, que arriben als 3.387.197 euros, entre Correa, Crespo, Álvaro Pérez (500.000), Blanco Balín ( 249.000) i el mateix director de RTVV, García Gimeno (500.000).

OBRES A CASA

Correa i Crespo van guanyar, segons el jutge, 957.305 euros, més 230.000 destinats a finançar una operació immobiliària al municipi alacantí de la Nucia. El jutge xifra en gairebé un milió d’euros els pagaments efectuats a proveïdors de les obres dutes a terme a la casa que Correa tenia a Eivissa.

Per una altra part, l’exvicealcalde de València Alfonso Grau va desmentir ahir davant el jutge del cas Imelsa que la seva dona, l’exregidora María José Alcón, que explicava al seu fill com el PP municipal realitzava el presumpte blanqueig de capitals pel qual està sent investigat gairebé tot el grup Popular, hagués rebut dos bitllets de 500 euros a canvi d’una donació legal pel mateix import al partit.

Notícies relacionades

Segons Grau, que va declarar en qualitat de testimoni, la seva dona va admetre el blanqueig en un període en què estava patint greus problemes psicològics, i fins i tot va assenyalar que no hauria pogut cobrar els diners perquè en aquell moment estava ingressada en un centre hospitalari com a conseqüència del seu trastorn.

L’ex mà dreta de Rita Barberá nega així la major, assegura que no hi va haver blanqueig i exonera l’exalcaldessa, i basa la seva estratègia de defensa a restar importància a les gravacions telefòniques que obren en poder del jutge, al·legant que Alcón estava sota els efectes de la medicació quan va explicar al seu fill per telèfon que en el PP s’hi havia fet «corrupció total».