TENSIONS A LES FILES MORADES

Iglesias i Errejón es piquen a Twitter per l'estratègia de Podem

El líder defensa que per ser "decent" en política cal espantar als poderosos

El número dos li respon que el que necessiten és deixar d'atemorir els electors

 

  / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Poques vegades un míting de Pablo Iglesias havia sonat tan dur contra les tesis d'Íñigo Errejón. El secretari general ha convertit aquest dimarts un discurs de la campanya gallega en una defensa de la línia dura que vol imposar, en tot un al·legat per impugnar la visió de el seu ‘número 2’. No només això, des de la “distància prudencial” que ha de -diu- mantenir pel seu càrrec, va reivindicar el candidat oficialista en la pugna per Madrid, Ramón Espinar, que s'enfronta a les ‘errejonistes’ Rita Maestre i Tania Sánchez.Rita MaestreTania Sánchez La intervenció d'Iglesias va apujar uns graus més la ja caldejada atmosfera de tensió. El secretari polític va respondre a Twitter i les dues faccions es van enredar amb missatges creuats en un debat de fons que no hi cap en 140 caràcters. 

Iglesias està determinat a fer que Podem recuperi el seu esperit rebel, i recula. En la campanya del 26-J va admetre que s'havia equivocat amb el to dur immortalitzat en la polèmica de la calç viva al Congrés, es va mostrar conciliador i es va reivindicar com a socialdemòcrata des de la tribuna de l'Hotel Ritz. Però van arribar els resultats electorals. No hi va haver ‘sorpasso’. I les lectures de la punxada d'expectatives van ser diferents. El líder considera que han de tornar a l'esperit més irreverent, com reclama Juan Carlos Monedero. Per Errejón, en canvi, l'agressivitat exhibida entre el 20-D i el 26-J va allunyar l'electorat. Defensa que per ser hegemònics han de ser transversals, aconseguir la centralitat al tauler i transmetre seguretat.

Amb aquestes discrepàncies, aquest dimarts, Iglesias ha enviat un cop directe. “La política té a veure amb el fet d'elegir amb qui estàs, perquè no pots estar amb tothom a la vegada”, va proclamar. I ha sigut només l'inici: “És impossible ser decent en política sense fer por als pocavergonyes que han estat robant”. “El dia que deixem de fer por als pocavergonyes, als corruptes, als responsables de la desigualtat, als que s'enriqueixen, no tindrem cap sentit com a força política”, ha defensat. 

El secretari polític ha respost. “Als poderosos ja els fem por, aquest no és el repte. Ho és seduir la part del nostre poble, que pateix però encara no confia en nosaltres”, ha escrit, recolzat en la determinació de persuadir els electors que senten simpaties pel canvi però no els voten per por.

¿CENTRALITAT O FRONTISSA?

Notícies relacionades

Aquestes dues visions xoquen en la construcció d'identitat del partit. Els ‘pablistes’ observen l'arribada de Podem a les institucions amb recel, temen desconnectar-se del carrer. Per Errejón, en canvi, un treball solvent al Congrés transmetrà confiabilitat i els permetrà deixar de fer por. “Reconec que a nosaltres no ens han anat bé sempre les institucions i la presència al Parlament”, va admetre Iglesias des del míting.

Els ‘errejonistes’ es posen les mans al cap. Estan convençuts que Iglesias ha desnaturalitzat Podem i que ha assumit les tesis de la vella esquerra, d'arraconar-se als extrems, cosa que a parer del ‘número 2’, els deixarà reduïts ser un partit frontissa. ¿És el final de la centralitat del tauler? Depèn, en bona mesura, de qui guanyi la disputa per Madrid. disputa per Madrid.