EL JUDICI PEL PROCÉS PARTICIPATIU DEL 9-N

Puigdemont suggereix una mobilització ciutadana si Homs és condemnat

El president adverteix que la resposta no es quedaria en una nota de premsa

"Si es produís una condemna tots ens sentirem condemnats", proclama

jcortadellas35596252 valencia 19 9 2016 pol tica  ximo puig  y carles puigdemont 160919120621

jcortadellas35596252 valencia 19 9 2016 pol tica ximo puig y carles puigdemont 160919120621 / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / VALÈNCIA

Contundent en grau màxim. Així s'ha mostrat el president Puigdemont al ser preguntat per una eventual condemna a l'exconseller Francesc Homs -que avui ha declarat davant el Tribunal Suprem- o als altres processats pel procés participatiu del 9-N del 2014 (l'expresident Artur Mas i les exconselleres Ortega i Rigau"). Segons el president, una sentència desfavorable no generaria un reacció que es quedés "en un nota de premsa de queixa".

"Si es produís una condemna -ha subratllat amb gest greu-, tots ens sentirem condemnats, i quan passa això, quan hi ha un sentiment molt majoritari en un país que aixeca el dit per poder votar, les conseqüències van més enllà de l'expressió de la queixa". El dirigent del PDC i cap de l'Executiu català ha insistit que una condemna representaria "un menyspreu" a la voluntat "de decidir" de tot un poble. I sense concretar a quina classe de rèplica es referia, ha donat a entendre que seria col·lectiva.

"EL DIA DE LA VERGONYA"

Notícies relacionades

El president, en una compareixença amb el seu homòleg valencià, Ximo Puig, a la Generalitat valenciana després d'una cimera en favor del corredor Mediterrani amb nombrosos representants socioeconòmics de les dues comunitats, ha afirmat que avui és el "dia de la vergonya" per al Tribunal Suprem, perquè "que un responsable polític hagi de declarar per una demanda penal per haver permès a la gent que expressi la seva opinió, i que en paral·lel un ministre que ha destinat diner públic per embrutar un procés amb guerra bruta no doni explicacions, és d'escàndol, és inacceptable, és una paradoxa que no puc deixar de condemnar".

Puigdemont ha rematat la seva invectiva qüestionant -com han fet altres dirigents sobiranistes els últims mesos- la qualitat democràtica d'Espanya, perquè "no és de salut democràtica un Estat que jutjarà el president Mas, la vicepresidenta Ortega, la consellera Rigau i el conseller Homs per aquest delicte tan criminal de permetre que els ciutadans posin les urnes", i en aquest sentit ha citat el precedent del referèndum d'independència a Escòcia de fa dos anys.