LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Rajoy calla sobre Barberá i segueix amb la seva campanya contra Sánchez

El president critica "la política de l'enfrontament i l'espectacle"

El líder del PP òbvia també el 'cas Soria' en la presentació del llibre de Guindos

icoy35391097 guindos rajoy160914174106

icoy35391097 guindos rajoy160914174106 / Juan Carlos Hidalgo

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Ni una paraula sobre la decisió de la seva amiga Rita Barberá de deixar el PP pressionada per la investigació judicial del cas Taula i de, no obstant, mantenir l’escó de senadora. El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va esquivar els mitjans de comunicació i va evitar qualsevol comentari sobre Barberá a l’assistir ahir a la tarda a l’acte de presentació del llibre 'España amenazada'del ministre d’Economia en funcions, Luis de Guindos.

Ni al matí, a Pontevedra –on Rajoy participava en la campanya electoral gallega–, ni a la tarda, a la Fundació Rafael del Pino, a Madrid, va ser possible arrencar-li cap comentari. Ni a ell ni a altres membres del Govern que van assistir a la presentació del llibre de Guindos, com la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría; el ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz; el de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, i la titular d’Agricultura, Isabel García Tejerina.

ATACS A SÁNCHEZ 

Sí que va fer-hi una breu al·lusió el titular d’Exteriors, José Manuel García Margallo, per assegurar que la baixa de Barberá al PP allibera el partit de pressió i que l’escó, tal com defensa la senadora, és personal. Només es va poder saber de l’estat d’ànim de Rajoy per via indirecta. Un dels membres de l’Executiu va explicar que havia estat en contacte tot el dia amb el president i que l’havia vist «molt afectat» per les circums­tàncies que han portat Barberá a deixar el PP.

Però Rajoy sí que va aprofitar la seva al·locució en la presentació del llibre per tornar a carregar contra el líder del PSOE per no afavorir la formació d’un Govern presidit per ell mateix. «Sánchez, per algun motiu, sembla decidit a portar-nos a una nova convocatòria electoral de la qual ningú traurà cap profit. Unes terceres eleccions –va dir el líder dels populars– només suposaran descrèdit per als polítics i desconfiança per a Espanya».

ÈXIT DE TOTS

Rajoy va elogiar la feina del titular d’Economia, que –com el mateix Guindos s’atribueix al llibre– va aconseguir evitar el rescat total de l’economia espanyola el 2012 i «donar la volta» a l’economia espanyola a favor del creixement. 'España amenazada' està escrit en primera persona, però Rajoy es va esforçar a estendre els èxits a tots els membres del Govern i, en particular, a la resta del seu equip econòmic.

Notícies relacionades

«Em sento molt orgullós de tots els membres del meu gabinet que, igual que el ministre d’Economia, es van implicar a fons en la definició de les reformes, la seva posada en marxa i la seva posterior execució», va manifestar Rajoy. Ni els ministres d’Hisenda i Ocupació, Cristóbal Montoro i FátimaBáñez, ni el director de l’Oficina Econòmica de la Moncloa, Álvaro Nadal, van estar recolzant el titular d’Economia que, en les últimes setmanes, ha estat en l’ull de l’huracà pel 'cas Soria'

C'S DEMANA DIMISSIONS

Precisament, la decisió del Govern de designar l’exministre José Manuel Soria per al Banc Mundial, i després fer marxa enrere, ha portat Ciutadans –que fa només tres setmanes va firmar un acord d’investidura amb el PP– a demanar la dimissió de Mariano Rajoy. «Les explicacions de Guindos sobre Soria demostren que [Rajoy] va actuar de forma grollera per col·locar en un càrrec un amic del ministre (...) Hauria d’assumir les seves responsabilitats: o el ministre o el president», va assegurar el vicesecretari general de la formació taronja, José Manuel Villegas.