LES PORTADES DE LA PREMSA

Només Marhuenda no demana el cap de Barberá; el quiosc veu Rajoy frenat per la corrupció

'La Razón' dóna la nota glossant la figura de l'exalcaldessa; 'El País', 'El Mundo', 'Ara' i EL PERIÓDICO ressalten que els escàndols minven les opcions de governar del PP

portada-periodico-14-09-2016

portada-periodico-14-09-2016

4
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Una mena d'estranya unanimitat -només trencada formalment i editorialment per 'La Razón' de Marhuenda-- regna avui en un quiosc presidit pels casos de corrupció que encadenen Mariano Rajoy i el PP, singularment el de l'exalcaldessa Rita Barberá, a més de les noves de Luis Bárcenas i Jaume Matas, i la compareixença de Guindos al Congrés pel 'cas Soria 2'. I la meitat dels vuit diaris de Madrid i Barcelona coincideixen a ressaltar a les portades de les seves primeres edicions que aquest 'revival' d'escàndols limita seriosament les opcions i el marge de la dreta espanyola d'acabar formant govern.

Així ho consignen les primeres pàgines d''El País', 'El Mundo', 'Ara' i EL PERIÓDICO. I també els editorials dels tres primers, que aborden els diversos escàndols i reclamen la dimissió de la política valenciana com a senadora. També li reclama que es retiri un diari amic, 'Abc': "Barberá ha d'assumir la seva responsabilitat", es titula l'editorial, on se li diu que ja se n'hauria hagut d'anar: "Si tot l'equip municipal del PP de València està imputat per blanquejar diners del partit a raó de 1.000 euros per regidor, la responsabilitat de Barberá no necessita, ni necessitava, la decisió de cap jutge".

L'HEROÏNA DE MARHUENDA

No és el cas de 'La Razón', l'altre diari afí al PP i, sobretot, a Rajoy, que surt en defensa de Barberá i la glossa així: "És una dona notable i una política de raça, i la seva entrega al servei públic està arxidemostrada. Fundadora del PP i un dels seus principals actius (...) Un objectiu a batre per als que mai l'han vençut a les urnes -(?)-.  (...) Farà el que convingui als ciutadans i al seu partit, però cap llei ni reglament intern l'obliga a entregar la seva acta per una simple obertura d'investigació".

GUINDOS NO CONVENÇ

Són més, amb tot, els editorials dedicats a dir-li al ministre Luis de Guindos que no colen els pretextos que va oferir ahir al Congrés sobre el fallit intent d'elevar l'exministre Soria -caigut pels 'papers de Panamà'- a director executiu del Banc Mundial. A més dels genèrics d''El País' i 'El Mundo', també el censuren 'El Punt Avui', 'La Vanguardia' I EL PERIÓDICO.

L''Abc' el defensa a mitges: "La política és imatge i oportunitat. Guindos -afegeix el subtítol- va oferir ahir una versió del 'cas Soria' que, tot i ser coherent, va oblidar incloure certa dosi d'autocrítica davant una oposició que esperava escorxar la seva presa". Mentre que 'La Razón' carrega contra l'oposició i fa pinya amb el ministre que, al seu torn, va donar la cara pel silent Rajoy: "El PSOE -es titula- busca desestabilitzar la política econòmica de Rajoy". Una de les sortides de to usuals, l'absurd que el Govern i el seu partit facin oposició a l'oposició. 

    

ELS TITULARS DE LES PORTADES

El País

"La successió d'escàndols limita les opcions de governar el PP"; "Guindos admet al Congrés que l'elecció de Soria va ser discrecional"; "La fi dels estereotips bascos. Les barreres i les etiquetes d'identificació cauen, els grups socials es barregen"; "Martin Schulz, president del Parlament Europeu: 'És clar que m'agradaria que Espanya tingués un Govern"; "Portugal afronta l'amenaça d'un segon rescat"; "El tren va descarrilar per excés de velocitat"

El Mundo

"La corrupció resta marge al PP per formar Govern"; "Vilalba, de Fraga fins a la mort"; "Síria viu el seu primer dia sense civils morts en cinc anys"; "Un milió de treballadors alemanys cobren ajudes públiques per arribar a final de mes"

Abc

"De Guindos reitera que Soria tenia el perfil 'més adequat' per al Banc Mundial"

La Razón

"Génova empeny Barberá a dimitir i treure pressió a Rajoy"; "Guindos: 'La designació de Soria va ser tècnica, el Govern no hi va participar"; "Alemanya desactiva una cèl·lula gihadista de refugiats"; "El maquinista d'O Porriño anava a 180 km/h en un tram de 30"; "Interroguen el cercle íntim de Diana després d'una tensa declaració de la mare"; "El Barça goleja (7-0) el Celtic i l'Atlètic guanya (0-1) el PSV"

Ara

"La corrupció assetja Rajoy"; "Mor per l'enterovirus un nadó que portava un mes i mig en estat molt crític al Parc Taulí"; "Wearables' per controlar la salut dels treballadors"; "Nit de gols i estelades amb un Messi inspirat"  

El Punt Avui

"Tret de sortida a la llei de lloguers pròpia"; "Estelades i golejada (7-0)"; "Barberá, investigada per blanqueig de capitals"; "Una nena de mesos, primer cas mortal d'enterovirus"; "De Guindos: Soria era el més adequat per al BM"; "Luxemburg vol Hongria fora de la Unió Europea"

La Vanguardia

"El PP força Barberá a dimitir davant la pressió de C's"; "L'oposició reclama el cessament de Guindos per proposar Soria"; "Els animalistes salven el Toro de la Vega"; "Economia alerta d'una possible multa de Brussel·les"; "Una nena de mesos mor per enterovirus al Parc Taulí"

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Els llastos de Rajoy. El 'cas Soria' i la investigació a l'exalcaldessa de València erosionen el PP"; "Torna el Barça dels astres. Pallissa al Celtic a la Champions (7-0)"; "Europa pren mesures contra l'amenaça del plàstic"; "Un nadó mor per enterovirus a Sabadell"; "La venda de cotxes usats vells es dispara"