LA RESSACA DE LA DIADA

Àngel Ros: "Els números no surten ni per reformar la Constitució ni per a la independència"

L'oposició catalana reclama un nou encaix per a Catalunya pactat amb Espanya

Millo (PPC) afirma que "les ofertes de diàleg per part del Govern espanyol són constants"

jrico24931351 madrid 04 02 2014     politica el alcalde de lleida  angel r160912125523

jrico24931351 madrid 04 02 2014 politica el alcalde de lleida angel r160912125523

2
Es llegeix en minuts

Davant una nova i multitudinària exhibició de força de les formacions independentistes, els partits de l'oposició coincideixen a reclamar diàleg per redefinir l'encaix de Catalunya a Espanya.

Inés Arrimadas, líder de Ciutadans i cap de l'oposició al Parlament, ha reconegut en una conferència al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya que aquest diumenge "va sortir al carrer molt gent" per reivindicar la independència de Catalunya perquè, segons la seva opinió, els catalans consideren que els seus problemes deriven de la pertinença a Espanya. Però ha defensat que la "solució política" passa necessàriament per una reforma de l'Estat en què Catalunya jugui un "paper protagonista", i no de "mer espectador".

Arrimadas -com ha assegurat ja en declaracions anteriors- considera necessari que l'Executiu de Junts pel Sí defensi a Madrid els interessos dels catalans, una opció que ja no contemplen les forces independentistes. Tot i així, la líder de Ciutadans al Parlament ha aprofitat l'ocasió per reiterar les seves demandes i ha reivindicat la necessitat de "nous interlocutors" que construeixin nous ponts de diàleg.

REFORMA CONSTITUCIONAL DEL PSC

En una línia similar, el PSC també aposta per la reforma d'Espanya per millorar la situació a Catalunya. Els socialistes catalans consideren, en canvi, que aquesta reforma ha de passar per una modificació de la Carta Magna, una opció que ha defensat aquest dilluns l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. Malgrat que ha reconegut que "els números no surten al Congrés" per portar a terme aquesta mesura, ha advertit que "tampoc surten per a la independència".

Ros ha destacat en declaracions a TV-3 la necessitat de "buscar solucions a l'encaix de Catalunya a Espanya" a través del diàleg i ha rebutjat "els models unilaterals". Les solucions passarien, segons els socialistes catalans, per una reforma de la Carta Magna que hauria de contemplar un model "just fiscalment i de respecte institucional, de llengua i de cultura".

"LES OFERTES DE DIÀLEG SÓN CONSTANTS"

Notícies relacionades

Els populars, per la seva part, s'han distanciat del PSC i Ciutadans i han assegurat que des del Govern d'Espanya "les ofertes de diàleg són constants però sempre respectant les normes de joc". Enric Millo, portaveu del PPC, ha eximit el seu partit de responsabilitat i l'hi ha traslladat al president Carles Puigdemont, a qui ha criticat "haver deixat de ser el president de tots els catalans per posicionar-se a favor d'una part".

En aquest sentit, Millo ha reclamat a Puigdemont que "estableixi un diàleg sincer amb el Govern d'Espanya per millorar la qualitat de vida dels catalans" tot i que ha assegurat que el Govern català està en una altra ona i que, segons ell, "vol insistir en la confrontació".