Rajoy, inquiet per les mostres de divisió al PP

Al president el preocupa que el seu partit s'hagi rebel·lat pel 'cas Soria'

Les esquerdes internes compliquen un moment de gran incertesa política

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

mariano Rajoy no aixeca el cap. Està convençut de tenir la legitimitat de les urnes i d’haver fet tot el que estava a la seva mà per ser reelegit, però el no del PSOE bloqueja la seva investidura. A això s’hi uneix l’incendi generat pel cas Soria. Al president, segons fonts del PP, no l’inquieta gaire l’escàndol en si ni la poca traça amb la qual s’ha gestionat l’intent de promocionar al Banc Mundial José Manuel Soria, que va dimitir per la seva relació amb els papers de Panamà. Creu que amb la seva renúncia, una vegada que Luis de Guindos passi el trago de comparèixer al Congrés, tot quedarà tancat. El que verdaderament l’incomoda és constatar com el seu partit, que normalment fa pinya cada vegada que el seu lideratge es veu qüestionat, s’ha aixecat en armes.

    Una de les principals fortaleses de Rajoy és precisament tenir rere seu un partit unit, que funciona com una falange macedònia, amb dirigents disciplinats. Segons fonts del seu entorn, el president no dubta que el suport es mantingui, però l’irrita i el preocupa que en un moment crític dirigents del seu partit s’hagin atrevit a discrepar públicament de la seva decisió.

UNA CONJUNTURA CRÍTICA

La conjuntura té molt a veure amb el fet que a La Moncloa s’hagi encès l’«alerta roja», segons la interpretació d’un dirigent conservador. L’escenari és d’una gran incertesa, amb una tardor complicada per al PP perquè s’enjudicien diversos dels seus casos de corrupció; les eleccions basques i gallegues a tocar (el 25 de setembre) i la previsible obertura d’una nova fase en la política espanyola on les estratègies dels partits encara estan per escriure, en funció de la lectura estatal del resultat autonòmic. El president tem que, passats els comicis, el PSOE demani el seu cap a canvi de la seva abstenció i en aquest context l’inquieta que el partit pugui mostrar esquerdes.

    «Per ell la divisió és la mort en aquest context. Necessita més que mai transmetre la imatge d’un partit rocós», argumenta un altre conservador. De fet, conscient de la importància de mostrar unitat, Rajoy va convocar el comitè executiu del PP l’endemà d’haver perdut la investidura. Buscava exhibir fortalesa després d’una derrota significativa, la d’un president que perd la confiança de la cambra, encara que aquesta ja no sigui de majoria popular. Però aquest recolzament va quedar desdibuixat perquè a les portes del conclave alguns barons van començar a marcar distàncies amb la designació de Soria, que Economia va comunicar amb nocturnitat justament després del debat parlamentari. Al principi les crítiques eren dissimulades, però amb el pas dels dies i al conèixer-se que va ser una designació a dit i no en un concurs de mèrits, els desmarcatges van agumentar.

    A més a més, la polèmica no es va acabar, com Rajoy preveia, amb la renúncia forçada de Soria. Després ha continuat un foc creuat entre el PP i el Govern i les diferents faccions que, en un enfrontament latent, conviuen a La Moncloa. Així, certes veus van començar a culpar Guindos de no haver ofert tota la informació sobre el procés al president, cosa que va provocar que aquest defensés que el nomenament havia sigut tècnic i no polític. És a dir, el titular d’Economia com a boc expiatori. Davant d’això, les mirades en el partit es dirigeixen cap a Soraya Saénz de Santamaría i els seus afins (Cristobal Montoro o Fátima Báñez), enfrontats al grup de ministres denominat G-8, en el qual militen Soria i Guindos. 

MANS NEGRES

Notícies relacionades

Però hi ha qui també veu mans negres al PP, atès que el titular d’Economia no pertany a les seves files. O a la Secretària d’Estat de Comunicació, que va suggerir que l’elecció es difongués just quan Rajoy va perdre l’examen parlamentari.

    Les teories són variades, però per acabar amb la imatge de descontrol el president reuneix demà els seus diputats i escenificarà dimecres el seu suport al ministre. Just la setmana que La Moncloa vol que Guindos doni explicacions al Congrés, per tancar l’amarg episodi com més aviat millor.