La Diada més repartida

La celebració de l'Onze de Setembre inclourà actes en diverses ciutats i amb aspectes ideològics molt diferents

rjulve20371596 20 09 12 bandera senyera colgadas  en balcones  de barcelona160908184122

rjulve20371596 20 09 12 bandera senyera colgadas en balcones de barcelona160908184122

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Aquesta serà la Diada més repartida des que la Via Catalana va cosir Catalunya de sud a nord el 2013. En aquesta ocasió, però, no només estarà més repartida en l’àmbit territorial, sinó també en l’ideològic. Després de quatre anys centrats en una única mobilització multitudinària, l’ANC i Òmnium Cultural han apostat aquesta vegada per disseminar els escenaris a Barcelona, Tarragona, Lleida, Berga i Salt. El repte dels independentistes, mantenir les elevades xifres de participació després d’un lustre de reivindicacions, i tot plegat amb En Comú Podem ocupant un espai propi a l’organitzar un acte a Sant Boi de Llobregat amb motiu del 40è aniversari del primer Onze de Setembre autoritzat des de la guerra civil. També Ciutadans i el PPC marcaran perfil amb actes separats.

    

L'ANC distribuirà L'ANC distribuirà la seva acció en cinc punts, els ‘comuns’ debutaran en Sant  Boi i Ciutadans, en Premià

Avançada a ahir a la nit la cerimònia institucional amb un homenatge a les migracions al Mercat del Born, la jornada començarà avui a Barcelona amb la tradicional ofrena floral al monument de Rafael Casanova. A les nou del matí està previst que ho faci el Govern de la Generalitat, al qual seguiran altres institucions, entitats i partits polítics. Ciutadans i el PP han rebutjat assistir a cap acte institucional, ja que acusen l’Executiu de JxSí d’enfocar-los només cap al públic independentista. 

        Abans que alguns dels seus dirigents assisteixin a les manifestacions de la tarda convocades per l’ANC i Òmnium Cultural, els comuns debutaran com a organitzadors d’una concentració a la Diada a les 12.30 hores al parc de la Muntanyeta de Sant Boi, en la qual intervindran Pere Portabella, director de cine, fundador de l’Assemblea de Catalunya i exdiputat al Parlament pel PSUC; Marina Subirats, sociòloga i filòsofa especialitzada en feminisme; Arcadi Oliveres, economista i fundador de Procés Constituent, i Xavier Domènech, portaveu d’En Comú Podem i líder del partit al Congrés dels Diputats.

Notícies relacionades

    També en la primera franja del dia tindran lloc les convocatòries de Ciutadans i el PPC. La líder del partit taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, farà declaracions a la plaça de Can Fitó de Premià de Mar i posteriorment hi haurà una paellada popular a la qual assistiran càrrecs i simpatitzants i a la qual està convidat tot el públic en general. Els populars, per la seva part, tenen previst limitar la commemoració de la Diada a la lectura d’un manifest davant un emblemàtic monument del centre de Barcelona.

TARDA SOBIRANISTA / La tarda l’acapararan els actes independentistes. A les 17.14 hores començarà la mobilització A punt amb el repic de campanes de la Seu Vella de Lleida, ciutat que s’estrenarà en els Onze de Setembre organitzats per l’ANC quan els participants iniciïn un mosaic amb punts de cartró simulant un batec de cor al ritme de la música. Després dels de Lleida agafaran el relleu els manifestants de Berga, seguits dels de Salt (amb el president Carles Puigdemont entre ells), els de Tarragona (on s’espera la presidenta del Parlament, Carme Forcadell) i els de Barcelona. Un coet anunciarà el moment d’iniciar l’acció en cada localitat i, mentrestant, diferents colles castelleres construiran pilars que simbolitzaran els valors de la república catalana. Lleida simbolitzarà la república de l’equilibri territorial; Berga, la de cultura; Salt, la de la solidaritat i la diversitat; Tarragona, la de la república en xarxa i progrés, i Barcelona, la de les llibertats.