Així recaptava diners el PP, segons el "jonqui dels diners"

Marcos Benavent explica que repartia les comissions del 2% o 3 % en despatxos de l'Ajuntament i de la Diputació de València

El presumpte comissionista d’Alfonso Rus, Marcos Benavent, aquest dimarts a l’arribar als jutjats de València.

El presumpte comissionista d’Alfonso Rus, Marcos Benavent, aquest dimarts a l’arribar als jutjats de València. / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Marcos Benavent, el “penedit” que presumptament comptava diners negres amb el expresident de la Diputació de València Alfonso Rus en una gravació del 'cas Imelsa', ha reaparegut als jutjats amb ganes de parlar. A les portes de la Ciutat de la Justícia, l'autodenominat “jonqui dels diners” ha explicat que ell mateix recaptava per al PP les quantitats en efectiu de les “comissions” d'empreses adjudicatàries de l'Administració popular que pertanyien al “famós 3% o 2% de tothom”. “Això, igual”, ha lliscat Benavent fent un paral·lelisme amb el ‘cas 3%’ que esquitxa l'antiga Convergència.

Segons Benavent, ell repartia els diners en restaurants, cotxes i fins i tot en despatxos de l'Ajuntament que governava Rita Barberá, entre ells en el de la regidora de Cultura María José Alcón, una de les principals imputades en la causa i amb qui tenia una relació molt fluida. Segons el relat de l'exgerent de l'empresa pública Imelsa, la distribució dels bitllets també es feia a les dependències de la Diputació de València.

Les entregues es feien sempre en efectiu. “Clar, no hi haurà factures”, ha ironitzat Benavent, que també ha assegurat que al PP valencià “hi havia caixa B a tot arreu” i que la feien anar els que “estàvem al partit”, sense entrar a concretar noms. Les comissions estaven dins de l'“establert”, feien “falta” i “es generaven” a petició dels mandataris del partit. “Jo portava els diners i la gent que dirigia el partit feia els seus pagaments en A i en B”, ha explicat Benavent, qui ha admès ell es quedava “una mica” de les mossegades, sense especificar quin percentatge.

“LÒGICA" IMPUTACIÓ DE BARBERÁ

Encara que Benavent ha dit desconèixer si Barberá sabia que existia o no la caixa b perquè a penes hi tenia relació, sí que li sembla “lògica” que l'exalcaldessa estigués imputada en la causa, al ser dirigent del partit. Segons ha dit, també Vicente Betoret, que era el vicepresident del PP de València amb Rus i actualment ocupa la presidència i és diputat autonòmic, “estava a la cuina de moltes coses”.

Notícies relacionades

Benavent ha declarat aquest dijous com a imputat durant més de dues hores davant el Jutjat d'Instrucció número 18 per la peça separada del ‘cas Imelsa’ sobre la contractació dels suposats empleats "zombis", que cobraven sense anar a treballar, de l'empresa pública Imelsa. Hi ha 20 imputats en aquesta peça, entre ells Alfonso Rus, que declara aquest divendres per això.

Entre el personal que figurava en nòmina d'Imelsa, hi havia un jugador de futbol de l'Olimpic de Xàtiva, que presidia Rus. Imelsa també pagava els sous d'empleats que treballaven en altres empreses privades. Benavent ha explicat que els contractes irregulars a càrrec d'Imelsa els enviava fer sobretot Rus i Emilio Llopis (excap de gabinet de Rus) com a “favors personals”.