Alfonso Grau, imputat per finançament il·legal del PP de València

El jutge del 'cas Taula' cita a declarar l'exvicealcalde de la ciutat, responsable de la campanya el 2011, que està enfrontat a Rita Barberá

 

  / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

El jutge del cas Taula ha imputat l'exvicealcalde de València i ex mà dreta de Rita Barberá Alfonso Grau pel presumpte finançament il·legal pel qual s'investiga el PP de la ciutat. Fins ara, Grau no estava sent investigat en aquesta causa, en què estan imputats mig centenar de regidors, exregidors i assessors i exassessors populars per presumpte blanqueig de capitals a través de les aportacions irregulars a un compte opac del grup municipal del PP, que després els eren tornades en bitllets de 500. També està imputat en aquesta causa, com a persona jurídica, el Partit Popular pel presumpte blanqueig,

El jutge Víctor Gómez ha pres la decisió d'imputar Grau, que haurà de declarar el 19 de setembre, després de prendre declaració a les fins ara dues úniques investigades pel presumpte delicte electoral (nom tècnic del finançament il·legal de partits), l'exsecretària del grup municipal popular María del Carmen García-Fuster (considerada la “caixera” del blanqueig dels bitllets de 500 euros), i l'administradora provincial de la candidatura popular a les eleccions municipals del 2015, Montserrat Tello. García Fuster i Tello es van contradir en les seves declaracions d'aquest dilluns.

DECLARACIONS CONTRADICTÒRIES

Mentre García-Fuster (persona de màxima confiança de l'exalcaldessa Barberá) va assegurar que el PP coneixia l'existència del compte en què es rebien els “donatius anònims” que el grup municipal va ocultar al Tribunal de Comptes, així com les despeses electorals, la representant del partit va negar en rodó que el PP conegués el compte i també que s'hagués fet una “col·lecta” per a la campanya o campanyes.

El magistrat creu que el PP de València podria haver incorregut en un delicte electoral (finançament il·legal) almenys durant les campanyes municipals del 2011 i el 2015.  Durant la seva declaració, García-Fuster va apuntar a Grau com el màxim responsable de la campanya el 2011. Grau es va veure obligat a sortir de la candidatura popular abans de les eleccions municipals del 2015, arran del seu processament en el 'cas Nóos', i és l'únic càrrec del PP de l'Ajuntament de València jutjat en la causa.

'CAS NÓOS' I RUPTURA AMB BARBERÁ

Durant gairebé dues dècades, Grau va ser l'escuder fidel de l'exalcaldessa Barberá, amb qui manté un enfrontament poc dissimulat des que va ser processat en solitari pels negocis del consistori amb la fundació d'Iñaki Urdangarin

Notícies relacionades

Grau té una altra causa oberta en què està sent investigat per suborn i blanqueig de capitals per adjudicacions irregulars a un empresari.

L'actual dona de Grau i exregidora de Cultura de l'Ajuntament de València, María José Alcón, és una de les principals acusades del blanqueig de capitals en el si del grup municipal popular.  A ella pertanyen les gravacions integrades en la causa en què confessa al seu fill que en el partit havien fet “una trampa” per “blanquejar diners” i que això era “corrupció política total”.