Dies sense descans a l'ANC

Els més de 800 voluntaris són clau en una entitat bolcada a organitzar els actes independentistes de la Diada

jjubierre35345765 barcelona 1 de septiembre de 2016 sede de de l anc en c160902102105 / RICARD FADRIQUE

jjubierre35345765 barcelona  1 de septiembre de 2016     sede de de l anc en c160902102105
jjubierre35345761 barcelona  1 de septiembre de 2016     sede de de l anc en c160902102041
jjubierre35345768 barcelona  1 de septiembre de 2016     sede de de l anc en c160902102051

/

2
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES CANELA / BARCELONA

“En els pròxims dies això serà un petit caos”. D'aquesta manera defineix un dels voluntaris l'ambient Dels dies previs a les mobilitzacions que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) organitzarà en ocasió de la Diada de l'Onze de Setembre. Els preparatius dels actes han ocupat bona part de l'estiu els tècnics i les persones voluntàries a la seu de l'entitat, al carrer de Marina de Barcelona. L'inici de curs no es nota aquí, l'ANC es troba aquests dies, i des de ja fa temps, en plena activitat mobilitzadora per una Diada que es preveu políticament intensa.

"Aquest Onze de Setembre volem demostrar que el país és més activat i preparat que mai per culminar aquests últims mesos del procés”, afirma el responsable de mobilització de l'entitat, Oriol Codina. L'ambient a la seu de l'ANC és frenètic. Caixes i paquets envaeixen passadissos i sales, plens de fullets, samarretes i altres materials. A l'entrada de les oficines s'atén els compradors, que esperen pacientment el torn per comprar les ja famoses samarretes. Aquest any seran de color blanc, caracteritzades per un “11” groc i la proposta de pintar-hi –queda a elecció del comprador- el nom de pila, a manera de dorsal esportiu.

MILLORAR EL RITME

“És molt important que la gent s'hi apunti”, destaquen els responsables de mobilització i seguretat, que dediquen el seu temps lliure, ja que són voluntaris, a organitzar tots els detalls en una petita saleta plena de mapes. Les inscripcions van aquest any a un ritme per sota dels anteriors convocatòries, encara que els membres de l'ANC esperen una empenta final i afirmen que ja es nota un increment important "ara que la gent torna de vacances". “Aquest any la gent ha optat per no inscriure-s'hi, és més com una manifestació tradicional, sense colors a repartir”, opina un dels voluntaris mentre ordena caixes en una sala contigua. Des de l'organització insisteixen a demanar a la gent que s'inscrigui per "poder distribuir entre tots els punts amb una ocupació similar i que no hi hagi llocs buits".

RICARD FADRIQUE

Oriol Codina i Oriol Roig enllesteixen els preparatius de mobilització i seguretat. Al fons, mapa dels preparatius de la 'V' del 2014.

EL PAPER DELS VOLUNTARIS

Notícies relacionades

En una espaiosa sala sense finestres, 10 ordinadors i 10 telèfons estan disposats a manera de centraleta per atendre els que desitgen inscriure-s'hi o resoldre els seus dubtes. En ple migdia, dos voluntaris s'encarreguen de respondre al telèfon. “Bàsicament truquen per inscriure-s'hi, molts tenen problemes amb la web“, afirma un d'ells, encara que també n'hi ha molts que pregunten on comprar la samarreta o gent de Barcelona que vol anar a altres ciutats, afirma. “¡No ens deixen descansar!”, afirma una altra voluntària davant el ritme constant de trucades. 

El paper dels voluntaris és clau. De moment ja són més de 800, afirmen els responsables. S'encarregaran del muntatge, la seguretat, la gestió dels trams, de repartir els "punts", fets de cartró, entre els assistents i d'organitzar la coreografia prevista. Són una peça clau, els trobes al carrer, o a la seu de l'ANC en ple mes d'agost, "són el motor de l'organització" afirma Codina. Després de quatre anys organitzant grans manifestacions hi ha molta experiència acumulada i tot sembla anar ben encarrilat. Com indica el lema de l'Assemblea per a aquesta Diada, ho tenen tot ‘¡A punt!’.