Tardà, a Rajoy: "No els tenim por"

El representant d'ERC anuncia actes de "desobediència" si l'Estat impedeix el referèndum

Rajoy insisteix que el RUI és un procediment "gens democràtic"

El diputat d’ERC anuncia actes de desobediència si l’Estat impedeix el referèndum. / JOSÉ LUIS ROCA

El diputat d’ERC anuncia actes de desobediència si l’Estat impedeix el referèndum.
 

/

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Desafiador en el fons, correcte en les formes. El representant d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha aprofitat la seva intervenció en el debat d'investidura de Rajoy per llançar un desafiament a l'Estat i ha donat per fet que hi haurà referèndum unilateral, i en cas que sigui impedit per les institucions estatals, es produiran actes de desobediència "ghandiana".

I ha acusat el PP de no desitjar "una solució democràtica" en forma de referèndum. "En el seu món mental defugen la via democràtica, sinònima històricament de progrés". I després d'això, ha acusat el PP i Ciutadans d'"amenaçar, mentir, assetjar i criminalitzar" el Govern de Catalunya. Tot seguit, la invectiva en forma de desafiament obert: "No els tenim por". I després ha afegit que "els representants legítims del poble de Catalunya, amb el molt honorable Carles Puigdemont al capdavant, assumiran responsablement totes les conseqüències dels seus actes; si persisteixen en la voluntat de perseguir o anul·lar les institucions catalanes, la majoria del poble català no es rendirà i sabrà trobar les fórmules de desobediència i protestes en l'exercici de la resistència pacífica, cívica i ghandiana".

El final del discurs de Tardà ha tingut el mateix to solemne, a l'afirmar que "Catalunya serà el que la voluntat dels ciutadans desitgi i manifesti; en el món democràtic i civilitzat on tot comença i acaba en la democràcia, aquesta és senzillament imbatible". Les últimes paraules, en català, les ha dedicat a recolzar que el País Valencià i les illes Balears puguin també decidir en el futur formar part dels anomenats Països Catalans.

RAJOY I EL CONCEPTE DE DEMOCRÀCIA

Rajoy ha apel·lat novament a la legalitat contra la reivindicació del referèndum. "¿Per què substituïm la legalitat, senyor Tardà, per la seva, per la meva? Si cada ciutadà pot fer el que estima oportú, ¿per què hi som?", ha afegit el candidat a la investidura. "Hauríem d'anar a un referèndum nacional per renunciar a decidir sobre el seu país, és un problema de legalitat i dels drets de tots els espanyols", ha descrit.

Notícies relacionades

"¿Quin concepte de la democràcia té vostè, senyor Tardà? El que diguin els tribunals no li importa gens, l'Estat de dret no existeix?", ha insistit en una rèplica igual de dura el líder del PP. Una vegada i una altra el president en funcions ha insistit a descriure el full de ruta de Tardà com "la llei de la selva" en què "els tribunals no serveixen per a res excepte que em donin la raó".

Després d'això Rajoy ha reiterat que el Govern està sent solidari amb Catalunya perquè ha reduït el seu nivell d'endeutament i ha insistit que Catalunya és "plural" i ha reclamat a Tardà que no parli en nom de tots els catalans. Però una vegada i una altra la tesi de Rajoy ha sigut que "no permetrem" que es vulneri la legalitat. "Els que amenacen són vostès", ha replicat el dirigent del PP al representant d'ERC.