LA NOVA LEGISLATURA

L'espòiler de Rajoy en el seu discurs d'investidura

El dirigent ha trufat la seva al·locució de velades advertències al PSOE davant la seva més que previsible negativa

La paraula més pronunciada en el seu discurs ha sigut 'Espanya', i entre les que menys, 'atur' i 'corrupció'

nube-palabras-rajoy

nube-palabras-rajoy

3
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / BARCELONA

Entre adulacions a Ciutadans i velades exhortacions al PSOE. Al voltant d'aquestes dues pulsions ha virat la intervenció de Mariano Rajoy davant el Parlament que ha de dirimir si li brinda el suport suficient per renovar el seu mandat. Menys ampul·lós i barroc que en anteriors ocasions, el dirigent ha focalitzat el seu discurs a intentar revertir el ‘no és no’ de Pedro Sánchez i aconseguir que la bancada socialista s'abstingui en el seu debat d'investidura. Malgrat les remotes possibilitats d'èxit de l'empresa, Rajoy ha trufat el seu discurs de recurrents referències a la responsabilitat i algun retret encriptat, un inevitable espòiler sobre la negativa de la bancada socialista que tots aventuren.

Entre la formalitat d'un discurs de perfil baix, sense ostentació, destaquen els conceptes més utilitzats per Rajoy. Encapçala el llistat 'Espanya', amb més de 70 referències, seguit de 'govern', amb 65, i 'espanyols', amb 57 ocasions. A l'extrem oposat, i malgrat que la creació de treball és la principal prioritat en el seu programa, segons ha afirmat el candidat popular, només s'ha referit a l''atur' en una ocasió i quatre vegades ha entonat la paraula 'desocupació' 'desocupats'. En registres similars, les escasses quatre ocasions que ha pronunciat 'corrupció', malgrat ser un dels grans consensos aconseguits amb Ciutadans, segons ha emfatitzat el dirigent. 

Una vegada més, val la pena destacar la particular pronunciació de Rajoy en una sèrie de termes que han encaixat amb tremenda flegma els parlamentaris assistents, però que ja han provocat els acudits dels internautes.   

LES ADVERTÈNCIES AL PSOE

"Hem aconseguit que després de dues eleccions i de vuit mesos de govern en funcions, la frase que Espanya necessita un govern amb urgència s'hagi convertit en un clam popular. S'ha de posar fi a aquesta anomalia democràtica".

"L'1 de març, quan el senyor Sánchez es va presentar a la investidura en aquesta Cambra, va argumentar diverses vegades: 'Espanya necessita amb urgència un govern'. Des d'aleshores ja han passat gairebé sis mesos".

"Tot té un límit. Ja són molts els avisos que hem rebut, des de dins i de fora d'Espanya, sobre la necessitat de comptar amb un govern en plenitud de funcions, amb la màxima celeritat possible".

"En les dues últimes campanyes electorals, alguns adversaris no van voler reconèixer res bo del meu govern. Però els electors s'han fiat més del que veuen amb els seus propis ulls que del que expliquen alguns".

"No hi ha alternativa a un govern del PP. I si n'hi hagués seria per a una altra cosa: per conformar un model de govern de mil colors, radical i ineficaç, que no convé a Espanya ni desitgen els espanyols".

"És evident que no n'hi ha prou amb aquests acords [amb Ciutadans i Coalició Canària] per completar una majoria suficient. Això equival a dir que el futur immediat d'Espanya està pendent del que es decideixi en aquest debat".

L'ENTESA AMB CIUTADANS

"Després del 26 de juny, hem avançat molt en la bona direcció amb Ciutadans i Coalició Canària. Els agraeixo el seu esforç. Sincerament crec que estan fent el que avui és millor per als espanyols. Han mostrat un compromís amb la governabilitat d'Espanya".

"Queda molt per fer i problemes per atendre. Ho faríem de manera més eficaç si comptem amb més suport, si som capaços de compartir prioritats i preocupacions. L'acord d'investidura que hem aconseguit amb Ciutadans i Coalició Canària respon a aquest objectiu i permet aprofitar tot el nostre potencial com a nació per consolidar-nos com a potència econòmica de primer ordre".

"Hem incorporat en l'acord d'investidura amb Ciutadans un conjunt de mesures que reforcen encara més l'exigència i l'exemplaritat en la vida pública".

EL PARTICULAR ESTIL DE RAJOY

'Seorías'. Així, sense 'ñ'. Aquest és el curiós terme que ha utilitzat el candidat popular per dirigir-se a ses senyories durant la gairebé hora i mitja que ha durat el seu discurs.

Notícies relacionades

'Bresi'. D'aquesta manera tan castissa i particular ha 'domesticat' Rajoy el fenomen del 'brexit', la sortida de la Gran Bretanya del si de la UE, decidida en referèndum el juny passat.

'Ésitos'. Canvieu la primera 's' per una 'x' i sabreu a què es referia el president en funcions per parlar dels èxits que, segons la seva opinió, va tenir el seu govern en l'anterior legislatura.