Junqueras preveu dotar el RUI de pressupost

El vicepresident demana a la CUP que no presenti esmena a la totalitat als comptes

Insta els comuns a recolzar el sobiranisme si l'Estat rebutja la consulta pactada

jrico34581098 barcelona   barcelon s    05 07 2016  pol tica     reuni n d160712101211

jrico34581098 barcelona barcelon s 05 07 2016 pol tica reuni n d160712101211 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El vicepresident del Govern, conseller d'Economia i líder d'ERCOriol Junqueras, ha obert totalment la porta a incloure una partida destinada a un eventual referèndum unilateral d'independència (RUI) en els pressupostos del 2017, com reclama la CUP per recolzar la qüestió de confiança a què se sotmetrà el president Carles Puigdemont el dia 28 de setembre. El líder republicà ha suggerit la possibilitat de portar a terme el referèndum en el termini de nou mesos o un any.

"És evident que si hi ha un acord sobre aquesta qüestió procurarem dotar-nos de tots els instruments perquè es compleixi, el mecanisme que sigui", ha afirmat en una entrevista a TV-3. Sobre el RUI, ha assegurat que a Esquerra Republicana són "els campions mundials dels referèndums" i ha afegit que "tots els instruments democràtics que permetin fer la independència" els semblen bé. En aquest sentit, ha deixat la porta oberta tant a la celebració primer d'un referèndum i després d'unes eleccions com a la inversa.

NO A L'ESMENA A LA TOTALITAT

Notícies relacionades

Per una altra banda, com va publicar EL PERIÓDICO, el líder d'Esquerra ha reclamat a la CUP que no presenti esmena a la totalitat als comptes del 2017. "Si la qüestió de confiança ha de permetre donar continuïtat a la legislatura que ens ha de portar a la independència, és evident d'una manera o una altra -que cadascú ho expressi com cregui més oportú- que ha d'anar lligat als pressupostos", ha afirmat a TV-3. "Com a mínim, a permetre la possibilitat d'un debat parlamentari obert, franc", ha remarcat. Al seu torn, els anticapitalistes han rebaixat notablement les seves exigències respecte a mesos anteriors. Es mostren disposats a aprovar els comptes del 2017 si incorporen algunes mesures socials i a recolzar Puigdemont en la qüestió de confiança.

Per una altra banda, Junqueras ha instat l'espai polític de Catalunya Sí que es Pot i Barcelona en Comú que si estan a favor del dret a decidir, "en el cas que l'Estat ho impedeixi", es pronunciïn a favor d'"igualment" portar a terme la consulta. En el si del sobiranisme es debat la possibilitat d'interpel·lar per última vegada les institucions estatals per aconseguir un referèndum acordat.