¿Una Diada en comú?

La manifestació de l'11-S evidencia les diferents sensibilitats d'En Comú Podem

Nuet i Urtasun demanen afrontar el debat dins la confluència amb "naturalitat"

icoy34478717 xavier domenech en comu podem160627162625

icoy34478717 xavier domenech en comu podem160627162625 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Enmig del procés de construcció de la confluència, En Comú Podem ha topat amb la Diada. Una fita en el camí que ha posat sobre la taula les diferents sensibilitats que conviuen en el bloc dels no alineats en els bàndols separatista i unionista. Els uneix l’aposta pel dret a decidir i el rebuig de la unilateralitat, però a Barcelona En Comú, Podem, Iniciativa i EUiA conviuen federalistes i independentistes.

Una diversitat de criteris que es va evidenciar després que Iniciativa anunciés que no assistiria a la manifestació de l’ANC i quel’alcaldessa Ada Colau confirmés que hi aniria. «Tinc la impressió que la majoria de votants de Catalunya Sí que es Pot, En Comú Podem i Barcelona en Comú no se senten cridats a participar en una manifestació que aposta per un full de ruta unilateral i per donar un suport claríssim al president Puigdemont», va sentenciar amb la seva proverbial contundència Joan Coscubiela, després de tenir coneixement de la postura de l’alcaldessa.

To conciliador

To conciliadorErnest Urtasun va intentar rebaixar ahir el to del seu company de partit amb un llenguatge més conciliador. El portaveu d’Iniciativa va dir a RAC-1 que a la seva formació viuen «amb absoluta normalitat» el fet que l’alcaldessa de Barcelona assisteixi a la manifestació, ja que reflecteix la «pluralitat» de la confluència d’esquerres. Joan Josep Nuet va apuntar en la mateixa línia. «S’ha de desdramatitzar aquest debat perquè el tenim de manera natural dins d’En Comú Podem i a la resta de partits que l’integren –opina el coordinador general d’EUiA–. En el nostre espai polític hi ha independentistes i federalistes. Els independentistes no renunciaran a les seves postures i els federalistes tampoc. Aquest projecte no serà independentista ni federalista, sinó que donarà cabuda a tots dos».

Notícies relacionades

Albano Dante Fachin, secretari general dels podemistes catalans, ja ha expressat que amb independència de si hi ha representació oficial del partit, la formació morada està apel·lant a les seves bases perquè participin a l’11-S.

A excepció d’Iniciativa, que ja ha fet el pas, la resta d’actors de la confluència (EUiA, Podem i Barcelona En Comú) fixaran els pròxims dies la seva posició. Tots haurien preferit que la manifestació de l’ANC hagués tingut un perfil més inclusiu però, en un moment en el qual s’estan redefinint els espais electorals, ningú vol fer cap pas en fals.