Denunciada Forcadell davant la Fiscalia per desobediència

Lliures i Iguals, associació presidida per l'exdiputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo, l'acusa de malversació

Carme Forcadell, antes del inicio del pleno en el Parlament, el pasado 28 de jlulio.

Carme Forcadell, antes del inicio del pleno en el Parlament, el pasado 28 de jlulio. / EFE / ANDREU DALMAU

2
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / MADRID

El moviment cívic Lliures i Iguals ha presentat una denúncia a la Fiscalia General de l'Estat contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per un delicte de desobediència a l'haver permès el debat i aprovació a la cambra autonòmica de les conclusions de la comissió d'estudi del procés, en contra del mandat exprés del Tribunal Constitucional de no fer-ho.

La denúncia està firmada per la presidenta de l'organització, Cayetana Álvarez de Toledo, al capdavant d'un col·lectiu que agrupa escriptors, polítics o periodistes com Mario Vargas Llosa, Albert Boadella, Joaquín Leguina o Nicolás Redondo Terreros.

L'associació argumenta que la Fiscalia ha d'intervenir en aquest cas encara que també ho estigui fent el mateix TC, perquè és obligació del Ministeri Públic investigar quan pot haver-se comès un delicte.

Encara que la denúncia podria ampliar-se després a altres membres de la Mesa del Parlament, en principi es dirigeix contra Forcadell com a responsable màxima que el 27 de juliol es consumés "una desobediència jurídica i material la lenitat de la qual resulta intolerable en un país civilitzat i sotmès, exclusivament i per voluntat, aquesta sí, democràtica, a l'imperi de la llei".

Lliures i Iguals assenyala que de la investigació podria derivar-se l'ampliació de l'objecte de la denúncia per malversació de cabals públics, davant la "desviació d'aquests de la seva finalitat lícita i el seu destí a activitats prohibides pel TC, i per tant antijurídiques".

DESOBEDIÈNCIA EXHIBICIONISTA

En la denúncia s'hi inclou un relat detallat dels passos fets pel Parlament des del 9 de novembre del 2015, quan va aprovar una resolució sobre l'"inici del procés polític a Catalunya", fins al mes de juliol passat, així com les actuacions del Tribunal Constitucional, inclosa l'advertència als membres de la Mesa que les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent "contravenen" els seus mandats.

Al seguir no obstant endavant amb aquestes conclusions al Ple del 27 de juliol, Lliures i Iguals entén que Forcadell i els diputats catalans que van aprovar la resolució "han desobeït el TC de manera exhibicionista i han fet ostentació del menyspreu que els mereixen, i els mereixeran, les resolucions de l'alt tribunal".

"I és també aquesta circumstància la que ens obliga a reclamar de les institucions el màxim zel i energia en la defensa dels drets ciutadans. Davant l'a demostració antidemocràtica, l'acció democràtica", afirma l'associació al defensar la seva denúncia.

Notícies relacionades

També explica que la mateixa Forcadell coneixia que s'arriscaven a "desobeir els reiterats mandats del Tribunal Constitucional", ja que va preguntar expressament a diversos parlamentaris catalans si eren "conscients" de l'incident de resolució de l'alt tribunal.

"Per això amb aquesta denúncia Lliures i Iguals tracta la senyora Forcadell i els seus aliats no només com mereixen, sinó també com ells mateixos volen que se'ls tracti. I com mereixen, sobretot, els ciutadans espanyols, els drets dels quals s'estan vulnerant dia a dia a Catalunya amb obstinació i l'arrogància de tota conducta antidemocràtica", diu l'associació.