ELS EFECTES DE LA NEGOCIACIÓ D'INVESTIDURA

El PP català perd relleu per les cessions de Rajoy a Ciutadans

Malestar al partit de Garcia Albiol pel protagonisme de la formació taronja en els càstigs al sobiranisme

Asseguren que el mèrit de deixar sense grup el PDC és seu i no d'Albert Rivera

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL/ BARCELONA

En el llenguatge militar, tan ple d’eufemismes, de l’assassinat de víctimes civils se’n diu «dany col·lateral», per exemple. En la política també es fa servir aquesta expressió per definir situacions com la que pateix el PP català respecte al protagonisme que ha recuperat Ciutadans i les medalles que la formació taronja s’ha penjat en el combat contra el sobiranisme català i en clau de negociació per a la investidura de Mariano Rajoy a Madrid.

I és que els populars de Xavier García Albiol admeten en privat que fa molts dies que es mosseguen la llengua respecte a l’episodi del veto al Partit Demòcrata en la seva intenció d’aconseguir que la Mesa del Congrés els concedís un grup parlamentari. Segons expliquen fonts del PPC, va ser aquest partit i no C’s el que primer va maniobrar perquè la Mesa no prengués cap decisió sobre el PDC fins que s’hagués celebrat el ple del Parlament que finalment sí que va votar el desafiament independentista tot i els avisos del Tribunal Constitucional.

Aquestes maniobres es van portar a terme de manera discreta i gràcies al fet que l’exlíder del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, forma part de la Mesa. Els populars catalans sostenen que la cúpula del PP espanyol estava convençuda que Junts pel Sí no consumaria la votació del Parlament sobre el full de ruta independentista.

Les gestions del PP van aconseguir l’objectiu, però finalment només Ciutadans va votar en contra dels interessos del Partit Demòcrata. D’aquesta manera, l’abstenció dels representants del PP –també es van abstenir el PSOE i Podem– va fer possible el veto. ¿Com s’explica que els populars no s’hagin apuntat la medalla de barrar el pas a l’independentisme? «Perquè existeix un bé superior a protegir», assumeixen en el partit d’Albiol, en referència a les cessions de Rajoy a Albert Rivera per aconseguir que Ciutadans recolzi al candidat popular en la investidura.

El PP català fins i tot ha rebut queixes de les seves bases respecte al paper de Ciutadans, que no ha deixat passar l’ocasió de donar-se protagonisme mediàtic per haver propinat un cop als independentistes. A més, el líder del partit taronja ja ha desenterrat la seva coneguda proposta d’un pacte dels partits estatals contra el secessionisme. Una altra iniciativa de Ciutadans amb què Rajoy ha deixat que Rivera es llueixi.

L’actitud de la direcció liderada per Albiol és, de moment, la de mossegar-se la llengua i traslladar en privat als seus quadros i votants que el protagonisme real d’aquestes actuacions contra el PDC correspon al PP i no a Ciutadans. De cara a l’opinió pública, la situació viscuda sens dubte perjudica els populars catalans, però de moment la seva decisió és la d’evitar una rèplica pública als de Rivera, que podria generar malestar i dificultar les negociacions d’investidura.

MOCIONS A REMOLC

Notícies relacionades

MOCIONS A REMOLCQue el PP queda en segon pla però no vol perdre pistonada ho demostra el fet que Ciutadans hagi anunciat mocions als ajuntaments on està present contra l’últim desafiament sobiranista del Parlament, i pocs dies després el PPC anunciava que faria exactament el mateix als consistoris on té regidors. El text reclama, entre altres qüestions, que es rebutgi qualsevol iniciativa que sigui contrària a l’Estatut i la Constitució.

El PP va a remolc de forma evident de Ciutadans, però no descarta en algun moment marcar territori públicament per no regalar a la formació taronja la medalla de formació política catalana més influent respecte al Govern en funcions de Rajoy.