El Congrés castiga CDC i la deixa sense grup per primera vegada en 30 anys

El PP i el PSOE opten per abstenir-se i permeten a C's apuntar-se al victòria de frenar els convergents

"Paguem les conseqüències del que va passar al Parlament. Ho dic amb honor", sosté Homs

El Congrés castiga CDC i la deixa sense grup per primera vegada en 30 anys

AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / MADRID

Per primera vegada en democràcia els fins ara convergents formaran part del grup Mixt. Al Congrés -excepte que algun altre grup com el PNB o ERC decideixi més endavant oferir-los aixopluc- i al Senat. Les Corts han decidit donar-li un escarment polític  escarment políticd'últim minut a l'ara anomenat Partit Demòcrata Catalá (PDC), arran del que va passar fa uns dies al Parlament de Catalunya, on sense fer cas del criteri del Tribunal Constitucional els independentistes van votar una resolució que obre la porta al procés. Això ha fet que els populars i socialistes es replantegessin la seva postura inicial a la Cambra baixa, procliu a la generositat parlamentària amb els catalans, i viressin aquest dimarts cap a una abstenció quan ha arribat el moment de votar (com Units Podem) que ha permès a Ciutadans, amb només dos diputats, tombar les esperances nacionalistes i apuntar-se una victòria moral rellevant.

No obstant la presidenta de Congrés, Ana Pastor, ha apuntat davant la premsa que la decisió presa a la Mesa havia obeït únicament al compliment de l'ordenament jurídic i la legislació vigent, desvinculant el rebuig al grup propi de l'intent de “desconnexió” amb Espanya que promouen els secessionistes catalans. Però el portaveu convergent Francesc Homs, una vegada ha rebut la notícia, ja no estava per no parlar clar. "Les raons són polítiques: no es perdona el que va passar Parlament. I ho veiem clar. Estem pagant les conseqüències del que va passar la setmana passada, però ho dic amb honor “, va subratllar.

També hi va haver pronunciaments des de Catalunya. La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Neus Munté, va opinar que es tracta d'una "represàlia" a una formació que forma part de la majoria independentista al Parlament "per la votació de dimecres passat". I va insistir a dir que existeixen "informes jurídics favorables i precedents" sobre el dret de l'ara denominat PDC a tenir grup, informa Fidel Masreal.

C'S "NO ESTÀ EN VENDA"

Notícies relacionades

Homs ha anat més enllà i ha assegurat que el PP s'havia encarregat de fer-li arribar la teoria de la represàlia, deixant-li caure també que si s'havien abstingut en lloc de votar en contra, com van fer el dia anterior al Senat, havia sigut per fer un gest en clau d'investidura i deixar el mèrit a Ciutadans, que sempre s'ha oposat al fet que CDC pogués tenir grup en aquesta legislatura. Sigui cert o no aquest punt, el cap dels taronges, Albert Rivera, ha relacionat la decisió amb la crisi independentista. “Aquells que a la meva terra es dediquen a saltar-se les lleis, al Congrés ja no podran recargolar les lleis democràtiques a favor seu”, ha sentenciat, apuntant l'‘èxit’ a la pissarra de Ciutadans, els representants del qual han sigut “valents” i no s'han refugiat rere l'abstenció. “Cal celebrar que després de 30 anys aquí hi ha un partit que ja no està en venda”, ha arribat a dir.

En principi Homs es reunirà aquest dimecres a Barcelona amb els seus companys per estudiar possibles alternatives, com buscar aliances amb altres grups “en cas que arrenqui de debò la legislatura”. Les repercussions econòmiques i de notorietat de quedar-se sense grup són més que importants. El que sí que ha assenyalat ja al Congrés al conèixer el ‘veredicte’ de Mesa és que pensava esgotar les vies de recurs que tingués al seu abast, ja que entén que CDC tenia dret a grup al Congrés i també al Senat si s'atenen els precedents de flexibilitat del reglament, avalats pel TC. De moment, passarà al Mixt a compartir escons amb Compromís, Bildu, CC, Fòrum Astúries, UPN i Nova Canàries.