Rajoy ho fia tot a C's davant el 'no' del PSOE

El Govern i el PP incidiran en el missatge de la por que Espanya pateixi un "col·lapse"

Sanchez insisteix a dir que el PP ha de buscar "a la dreta" els socis per a la investidura

Mariano Rajoy: Si Sánchez es manté en el ’no’, tornarem a repetir eleccions. / JOSÉ LUIS ROCA / VÍDEO: ATLAS

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El primer contacte de Mariano Rajoy per desbloquejar la investidura després d'haver rebut l'encàrrec del Rei ha servit aquest dimarts de poc. La trobada amb Pedro Sánchez ha sigut breu, de menys d'una hora, i aparentment infructuosa: el líder socialista ha mantingut el seu rebuig al president en funcions, malgrat els esforços de Rajoy per iniciar una negociació a fons. Sánchez ni tan sols li ha donat peu. Rajoy portava diversos documents amb propostes, però l'actitud mostrada pel secretari general del PSOE ha provocat, segons els seus col·laboradors, que ni tan sols els tragués de la carpeta. Els populars no havien tingut en cap moment gaires esperances de moure a curt termini els socialistes, i la rotunditat de la seva negativa els porta ara a fiar-ho tot a la carta de Ciutadans.

Rajoy es veurà una altra vegada, aquesta vegada en despatx ordinari, amb Felip VI aquest dimecres, dia en què també es reunirà amb Albert Rivera. El líder del partit taronja insisteix a dir que no pensa moure's, perquè ja ha posat el seu gra de sorra amb una abstenció “tècnica” que per si mateixa no serveix de res, però el PP confia a poder persuadir-lo cap al suport amb una barreja d'arguments que, en el fons, es resumeixen en un de sol: els perills que comporta no tenir un Executiu en plenes facultats.

Mariano Rajoy

líder del pp

"Si Sánchez es manté en el 'no', tornarem a repetir les eleccions. Això ho sabem tots els espanyols"

“Espanya necessita un Govern per urgència econòmica i per imatge institucional i internacional. Un Govern que aprovi els Pressupostos i el sostre de despesa, que atengui els compromisos amb la UE i faci front als desafiaments de l'independentisme”, ha dit Rajoy. Poc després, el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat que Espanya estava “vorejant el col·lapse”. El PP ha començat una campanya de la por que, segons fonts de la seva cúpula, anirà a més en els pròxims dies.

El principal missatge que ha llançat Rajoy durant la seva compareixença, dins de l'“operació” per “reblanir” Rivera i Sánchez en la qual diu estar immers, també pretenia despertar la por dels seus adversaris. En aquest cas, por d'uns tercers comicis en els quals si es repeteix la tendència dels últims, tots dos tenen molt a perdre. Mentre el PP va pujar en escons el 26 de juny, el PSOE i Ciutadans van baixar. “Si Sánchez es manté en el ‘no’, tornarem a repetir eleccions”, va assenyalar el líder del PP, en una frase que el seu partit fa extensiva a Rivera si aquest no transita de l'abstenció al vot a favor. Si Ciutadans fa el pas, i gràcies també al probable suport de Coalició Canària, Rajoy tindria 170 escons, a només sis de la majoria absoluta, i el seu partit considera que al PSOE no li quedaria més remei que abstenir-se.

EL GEST

Gairebé al mateix temps que el president en funcions i el secretari general del PSOE mantenien al Congrés la seva improductiva cita, i només a uns metres d'allà, es va produir una cosa no relacionada amb la investidura però que podria influir en la posició de Ciutadans. La Mesa de la Cambra baixa discutia la possibilitat de concedir grup propi al Partit Demòcrata Català (PDC). Encara que l'antiga Convergència no complia amb tots els requisits, els partits majoritaris solen tenir màniga ampla en aquests casos i el PP, en un gest molt criticat per Ciutadans, havia arribat a un pacte amb la força independentista. No obstant, el PP ha canviat de criteri arran del desafiament al Tribunal Constitucional aprovat pel Parlament.

Pedro Sánchez

líder del psoe

"Rajoy no ha sumat ni un sol suport. Que es posi a negociar ara mateix amb els seus aliats potencials"

Els conservadors ja havien votat el dia anterior en contra que el PDC tingués grup al Senat. Al Congrés podrien haver fet el mateix, però en el seu lloc han optat per abstenir-se, igual que els socialistes, deixant que fossin els dos membres que Ciutadans té a la Mesa els que capitalitzessin amb el seu vot en contra la negativa als independentistes. Rivera ha trigat poc a treure pit, i Francesc Homs, portaveu de la formació catalana, ha revelat que algun dirigent del PP li havia explicat que l'abstenció era un gest al partit taronja en vigílies de la reunió entre el seu líder i el president en funcions.

LES OFERTES

“A mi Ciutadans no m'ha pressionat. Si això [la negativa al grup propi del PDC] serveix per ajudar a l'entesa, no ho sé”, ha explicat Rajoy, que una vegada més ha eludit aclarir si té pensat complir amb l'encàrrec del Rei i presentar-se al debat d'investidura si no compta amb els suports que assegurin la seva continuïtat a la Moncloa. Era una de les preguntes que Sánchez li ha demanat que aclarís durant la seva reunió, però Rajoy, segons el líder del PSOE, no n'ha contestat cap. “Surto molt més preocupat del que he entrat”, ha dit Sánchez.

Notícies relacionades

El secretari general del PSOE ha assegurat que només li ha sigut ofert un Govern en coalició; el líder del PP, en canvi, que també li ha proposat “diverses fórmules de col·laboració parlamentària” a través d'un pacte que podria arribar a basar-se, ha dit, en la resolució que els socialistes van aprovar en el seu comitè federal del desembre. Allà advocaven per arribar a “grans acords” en matèries com a educació, polítiques socials, lluita contra la pobresa i reforma constitucional.

En qualsevol cas, ha servit de poc. Més enllà de la seva presumpta “preocupació”, Sánchez ha sortit de la reunió igual que havia entrat: instal·lat en el rebuig a la investidura de Rajoy, demanant-li que negociï amb “les dretes” (un col·lectiu en el qual inclou el PNB i l'antiga CDC, tot i que els conservadors ho consideren impossible després de la resolució del Parlament) i sense tancar del tot la porta a intentar una aliança d'esquerres alternativa. Els possibles aliats en aquesta empresa, de Podem a Compromís, insisteixen a dir que no han rebut cap trucada dels socialistes.