Rajoy prepara una negociació exprés amb C's que pressioni Pedro Sánchez

El líder del PP sol·licita un informe jurídic sobre les sis mesures de Rivera abans de demanar aval a la seva executiva

El cap de Ciutadans exhibeix optimisme i diu que ara els populars es prenen seriosament la corrupció

Roda de premsa de Mariano Rajoy després de reunir-se amb Albert Rivera / JOSE LUIS ROCA / VÍDEO : ATLAS

Roda de premsa de Mariano Rajoy després de reunir-se amb Albert Rivera
undefined35042972 madrid  10 08 2016  politica  mariano rajoy  pp  y albert ri160810112018

/

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Els populars no podien dissimular ahir la seva satisfacció. Donen per fet que després del nou canvi de rumb d’Albert Rivera s’obrirà pas en les pròximes setmanes una negociació breu amb els taronges que servirà, com busquen de fet el PP i Ciutadans, per pressionar per terra, mar i aire un PSOE que de moment segueix sense donar-se per al·ludit en aquest ball d’investidura. 

L’aspirant Mariano Rajoy va aprofitar la seva compareixença davant la premsa després de reunir-se amb Rivera ahir per alabar el viratge del seu interlocutor, que obre la porta a un sí que el situaria en 169 diputats, encara mancat de set per a la majoria absoluta o sense garanties de reunir més vots a favor que en contra al Parlament. Per això va afegir que li seguirà fent falta al final del camí la complicitat dels socialistes –donat que descarta el PNB i els independentistes–, avisant que, si no acaben cedint, hi haurà terceres generals. «De moment jo estic parlant amb el senyor Rivera, que m’ha plantejat un document que portaré dimecres al comitè executiu del meu partit i hem quedat que tornarem a veure’ns aviat. L’objectiu és formar govern al més aviat possible. Jo tractaré de sumar el PSOE en els grans temes, començant per desbloquejar la legislatura. Perquè cal advertir que si el senyor Pedro Sánchez es manté en el no, tornarem a eleccions», va emfatitzar Rajoy. 

El líder popular ha convocat ja la seva executiva per al 17 d’agost. Serà aquest òrgan el que voti si accepta o no les sis mesures sobre regeneració democràtica que imposa Rivera com a condició per seure a negociar formalment una investidura. Fins aquest dia, Rajoy estarà estiuejant amb la seva família a Galícia, mentre que una part del seu equip elabora un informe jurídic que ell ha reclamat per conèixer més detalladament les possibles conseqüències i el desenvolupament que tindrien mesures com acabar amb els aforaments (que necessita una reforma constitucional), limitar a dos els mandats presidencials, obligar els polítics processats a haver d’abandonar les seves responsabilitats, acabar amb els indults per corrupció, impulsar una nova llei electoral amb llistes obertes, més proporcionalitat i la fi del vot pregat i l’obertura d’una comissió d’investigació sobre el suposada finançament il·legal del PP.

UNA DECISIÓ COL·LEGIADA

Notícies relacionades

Les normes internes del PP permeten al seu president prendre per si mateix una decisió sobre el primer document negociador de Rivera. Pot consultar, segons els estatuts, amb el seu comitè executiu però no se l’obliga a buscar el seu aval. Tot i així, aquesta vegada ha volgut fer-ho. És probable que l’hagi ajudat a agafar aquest camí el fet que estigui inclosa en la mitja dotzena de propostes taronges l’obertura d’una investigació parlamentària sobre el mateix partit, per la qual inevitablement haurien de passar moltes de les figures populars més rellevants del passat i el present a donar explicacions. Sense descartar Rajoy. La proposta és polèmica (igual que les d’acabar amb els aforaments i apartar els imputats) i sembla que el líder dels populars prefereix aquesta vegada una decisió col·legiada. 

PACTE AMB EL PSOE

Després d’aquesta executiva, Rajoy i Rivera van quedar que es tornarien a reunir per posar una data al primer intent d’investidura. Si no hi ha sobresalts, es posaria en marxa ja una negociació que inclouria l’estudi d’iniciatives que afectarien l’àrea laboral, els autònoms, la conciliació de la vida familiar i laboral i la reforma d’institucions com el Senat i les diputacions, segons va relatar el cap dels taronges. Bastant satisfet, per cert, amb l’aptitud que veu ara en un PP que tant ha criticat, fins al punt d’assegurar que «sembla que es prenen seriosament el pacte contra la corrupció». I optimista sobre les possibilitats que el PSOE acabi recolzant algunes de les mesures que ell acordarà amb Rajoy basades, va dir, en el pacte que en la legislatura fallida ell mateix va subscriure amb Sánchez.