El PSOE insisteix que "res ha canviat" i manté el seu rebuig

Els socialistes estan dividits sobre quina posició adoptar si Rajoy acaba sumant C's

undefined34737747 madrid 18 07 2016  pol tica   el secretario general del psoe160810201732

undefined34737747 madrid 18 07 2016 pol tica el secretario general del psoe160810201732 / AGUSTIN CATALAN

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els socialistes intenten actuar aquests dies com si tot això no anés amb ells. Mentre Albert Rivera es va acostant al suport a la investidura de Mariano Rajoy, un moviment que també pretén que el PSOE transiti cap a l'abstenció, el principal partit de l'oposició mira cap a un altre costat, amb el seu líder, Pedro Sánchez, voluntàriament allunyat dels focus. La direcció socialista s'agafa amb força al comitè federal celebrat el 9 de juliol, on es va solemnitzar gairebé sense divisió interna la negativa al president en funcions, i insisteix que l'hipotètic ‘sí’ de Ciutadans no li faria canviar el pas per acabar facilitant la continuïtat a la Moncloa del líder del PP.

“El comitè federal ja va adoptar una posició i això no ha canviat”, va dir aquest dimecres el portaveu del PSOE al Senat, Óscar López, un dels dirigents de més confiança de Sánchez. El fet que Rivera, com sembla probable, acabi recolzant Rajoy “no condicionarà” la posició del PSOE. “No es tracta d'un ‘no’ per capritx, ni per revenja, ni per una qüestió de persones. És un ‘no’ ideològic, que té a veure amb quatre anys de retallades i corrupció”, va continuar López, qui va tornar a reclamar al PP que busqui aliats en els nacionalistes catalans i bascos, els seus presumptes “afins ideològics”, una empresa que Rivera rebutja i que Rajoy dóna per impossible.

Óscar López

portaveu del psoe Al senat

"El 'sí' de Rivera no condicionaria la posició del PSOE, que està en el 'no'. És una posició que no es modificarà"

“No pactarem amb partits que volen trencar Espanya o fer desiguals els espanyols”, va explicar el líder de Ciutadans després de la seva cita amb el líder del PP. Preguntat per la possibilitat de sumar els jeltzales, que van obtenir cinc escons en els comicis del 26 de juny, el president en funcions va contestar que aquesta no era una opció “realista”.

EL REPLANTEJAMENT

“El PSOE sols té una opció i és votar ‘no’”, va repetir López, insistint en la versió oficial dins de la cúpula del partit, que assegura que el que faci Ciutadans no provocarà un canvi en el seu rebuig a Rajoy. Molts altres dirigents, entre ells diversos barons, la majoria crítics amb Sánchez, assenyalen que el ‘sí’ de Rivera forçaria un replantejament, perquè el PP arribaria, amb el probable suport de Coalició Canària, als 170 diputats, a sols sis de la majoria absoluta. Els partidaris d'una abstenció si es donen aquestes circumstàncies recorren a dos episodis recents protagonitzats pel mateix Sánchez i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Notícies relacionades

El passat 31 de maig, poc abans que comencés la campanya, el secretari general del PSOE va defensar no bloquejar després de les eleccions al candidat que tingués més suports parlamentaris. “Li demano al PP que no veti la força política que obtingui més escons per presentar-se a la investidura”, va dir Sánchez. Més d'un mes després, en el comitè federal que va oficialitzar el rebuig a la reelecció de Rajoy, el líder dels socialistes catalans va sostenir: “No és el mateix que Rajoy vagi a la investidura amb 137 vots a favor que amb 170. Això seria una altra cosa”.

“Es tracta d'Iceta. No d'un dels crítics amb Sánchez”, expliquen els partidaris de virar cap a l'abstenció si Rajoy suma Ciutadans, subratllant que el primer secretari del PSC és un dels principals suports orgànics amb els quals ha comptat fins ara el líder del PSOE. La resta de barons rellevants, mentrestant, no volen entrar en l'espinós debat de l'abstenció, almenys en públic, per no posar-se en contra dels militants, que en la seva majoria aposten pel rebuig sense condicions al PP. Però si Rajoy acaba rebent el suport de Rivera, assenyalen des de diverses federacions, les veus que reclamen un nou comitè federal per reconsiderar la posició augmentarien.