Pisarello celebra la decisió de Puigdemont de portar els actes de la Diada al Born

El número dos de Colau qualifica l'espai d'"àgora de tothom" i diu "compartir" la seva elecció

fcasals30994549 barcelona 09 09 2015 actos institucionales celebracion de la160806171818

fcasals30994549 barcelona 09 09 2015 actos institucionales celebracion de la160806171818

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La pugna simbòlica centra les notícies de l’agost i ha elegit el Born com a camp de batalla. La setmana va començar amb tota mena d’estira-i-arronses després que transcendís que l’Ajuntament de Barcelona planeja per al mes d’octubre una exposició al Born que inclourà la col·locació, a l’exterior de l’antic mercat, de l’estàtua eqüestre de Franco que va fer Josep Viladomat. 

OBRES

L’obra serà exposada decapitada, tal com està des que algú la va deixar en aquest estat quan estava en un magatzem municipal. També s’exposarà la Victoria de Frederic Marès, que commemorava la victòria franquista en la guerra civil. Després es va saber que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha decidit traslladar els actes institucionals de la Diada, que l’any passat es van celebrar a Sant Jaume, a l’esplanada del Born. Alguns ho van entendre com una resposta a l’exposició del consistori, però la Generalitat va subratllar que la decisió s’havia pres abans. 

SUPORT EN UN TUIT

Per si hi havia algun dubte que no hi ha enfrontament institucional en aquest punt, el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, va recolzar la decisió de Puigdemont. Ho va fer aquest divendres mitjançant un tuit en què subratlla que el Born és «una àgora de tothom. De memòries plurals i un record comú: 1714. Compartim la idea de Puigdemont de commemorar-hi la Diada», va escriure Pisarello.

    L’exposició, prevista per a l’octubre, Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà sembla haver-se convertit en l’últim pretext per a la lluita sorda que, sobretot a les xarxes socials, mantenen sobiranistes i colauistes. En els últims temps entre els primers s’ha destacat Esquerra Republicana, que ha abominat de l’exposició i l’ha considerat ofensiva. També el grup de CiU al consistori ha defensat aquesta tesi.

    Després de l’exposició va arribar un altre conflicte, més acotat, quan la Coronela, associació que emula els components de la milícia que defensava Barcelona el 1714, ha protestat amargament contra la decisió de l’ajuntament de no permetre que el grup comenci la desfilada fins al monument a Rafael Casanovas al consistori. Puigdemont ha anunciat que rebrà els membres de l’associació i que permetrà que surtin de la porta del palau de la Generalitat.

Notícies relacionades

SENSE TRADICIÓ

L’ajuntament ha argumentat que la sortida des de la porta del consistori no és una tradició establerta. L’associació va ser creada fa cinc anys i durant l’alcaldia de Xavier Trias sortia des del Saló de Cent per dirigir-se cap al monument a Casanovas.