El sobiranisme dóna per feta la sentència contrària del Constitucional

Junts pel Sí i la CUP consideren que l'actuació de l'alt tribunal obeeix a criteris polítics

1
Es llegeix en minuts

El president del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí), Jordi Turull, ha advertit aquest dilluns que si el Tribunal Constitucional (TC) pren mesures contra les conclusions del procés constituent s'estarà "carregant el parlamentarisme", seguint "consignes polítiques". Segons Turull, el TC "ens té acostumats" a suspendre resolucions "polítiques" i "sense efectes jurídics", i això és "molt gros" i "no s'aguanta per enlloc". En declaracions a Catalunya Ràdio, Turull ha donat per fet que l'alt tribunal suspendrà les conclusions aprovades la setmana passada pel Parlament i que obren la porta a una via unilateral a la independència. "No ens deixaran ni opinar", s'ha queixat Turull, que consideraria encara més greu que es prenguessin mesures contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès la votació.

Notícies relacionades

La consellera de la Presidència i vicepresidenta del Partit Demòcrata Català (PDC), Neus Munté, també s'ha referit a la possible reacció aquest dilluns del TC. En declaracions a la cadena SER, Munté ha recalcat, igual que Turull, que es tracta d'unes conclusions "de caràcter polític", sense efectes jurídics, i per tant, al seu parer, no tindria sentit que el TC les suspengués, encara que "no seria la primera vegada" que això passa. Segons Munté, les conclusions "no vulneren" la Constitució, sinó que "el que estan fent el Govern i el Parlament és obeir i tirar endavant el mandat democràtic" de les eleccions catalanes del 27 de setembre passat.

En una línia semblant, Anna Gabriel, diputada de la CUP al Parlament, ha defensat la no judicialització d'un tema polític i ha afirmat que "la principal característica del TC és que innova permanentment, al marge que hi hagi o no base jurídica". La diputada cupaire ha advertit que "una eventual inhabilitació de càrrecs públics suposaria un punt de no retorn", i davant d'això, segons ella, "el país respondria". Així mateix, ha defensat novament un referèndum unilateral d'independència en el primer semestre del 2017, encara que ha evitat presentar-lo com una condició al Govern davant la moció de confiança, perquè es tracta d'una reivindicació que està avalada per "molts altres agents", com l'ANC.