ELECCIONS AL PAÍS BASC

Podem proposa com a candidata a 'lehendakari' Pili Zabala, germana d'un etarra assassinat pels GAL

La direcció del partit morat aposta per la familiar de Joxi Zabala per a les eleccions de la tardor

1
Es llegeix en minuts

La direcció de Podem Euskadi ha proposat Pili Zabala, germana de Joxi Zabala -membre d'ETA assassinat pels GAL-, com a candidata a 'lehendakari' a les primàries que farà la formació morada. Zabala es disputarà el càrrec d'aspirant a 'lehendakari' amb Juan Luís Uría, metge i president d'Osalde, proposat pel sector més crític de Podem. 

L'aspirant ha indicat que Euskadi "s'hi juga molt" en la pròxima legislatura i ha agraït al seu partit l'oportunitat d'encapçalar un "projecte de futur que avanci cap al blindatge dels nostres drets, cuidi i millori les institucions i faci passos en la construcció d'un marc de pau i convivència estable i durador".

La direcció de Podem, per la seva part, ha insistit que la candidata representa "a la perfecció el projecte d'un país inclusiu, just i solidari", i ha agraït el seu pas endavant. Pili Zabala compareixerà aquest dijous a Sant Sebastià amb la secretària general de Podem Euskadi, Nagua Alba, i el secretari d'organització de la formacióLander Martínez.

LLARGA TRAJECTÒRIA EN PROJECTES DEL PAÍS BASC

Notícies relacionades

La direcció de Podem Euskadi ha qualificat Zabala com una "referència fonamental" en iniciatives com el programa del Govern basc Adi-Adian, el projecte Hitzorduak de Lokarri i el manifest del col·lectiu Eraikiz, en què les víctimes d'ETA, del GAL o abusos policials intercanviaven testimonis i emplaçaven a "superar bloquejos".

Zabala també ha treballat amb l'antropòleg Paco Etxebarria, una tasca d'investigació que Podem Euskadi ha qualificat com a "fonamental" per participar en la "identificació i la construcció de la memòria i la dignitat de nombroses persones desaparegudes".