Rajoy diu que intentarà buscar suport, però no aclareix què farà si no ho aconsegueix

El líder del PP espera poder informar "en un temps raonable" si va a la investidura

rey-rajoy

rey-rajoy

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Mariano Rajoy s'ha compromès davant el Rei a "intentar" aconseguir el suport necessari per formar govern, però no ha aclarit què farà si no ho aconsegueix. El cap de l'Estat ha complert amb l'article 99.1 de la Constitució i ha decidit nomenar el líder del PP com a candidat a la presidència del Govern, un càrrec al qual només arribarà si aconsegueix sumar als 137 diputats que va aconseguir el 26-J el recolzament d'altres forces polítiques. "Li he explicat que no compto amb prou suport, però que accepto l'encàrrec i el buscaré. Ho he estat fent fins avui i ara ho faré amb l'encàrrec del cap de l'Estat", ha explicat Rajoy en una roda de premsa a la Moncloa.

Rajoy no ha volgut aclarir la incògnita de què farà si no aconsegueix un acord amb què superar una votació d'investidura, cosa per a la qual necessita, com a mínim, l'abstenció de part del PSOE. "No convé avançar esdeveniments, i encara menys en circumstàncies com aquestes", ha respost una de les moltes vegades que se li ha demanat que parlés més clar.

Notícies relacionades

El president en funcions espera poder informar "en un temps raonable" de si ha aconseguit prou suport o no i que el seu objectiu és formar un govern "moderat, estable i amb un suport parlamentari clar". Rajoy ha recordat que aquest nou Executiu corre molta pressa, ja que és necessari aprovar la via de dèficit de Brussel·les, el sostre de despesa i els Pressupostos Generals. Els comptes, per complir amb els terminis de Brussel·les, haurien d'estar aprovats abans del 23 de setembre. 

SENSE ACLARIR LES CESSIONS

El dirigent popular espera contactar les pròximes hores amb els dirigents del PSOE i Ciutadans, les forces amb què el PP, ha comentat, té més punts en comú. Als seus líders els ha recomanat que no se'n vagin de vacances i que "estiguin a l'alçada". "Ja no és temps de rivalitzar, és el moment de construir i superar les diferències", els ha dit a Pedro Sánchez i Albert Rivera. Segons ell, no necessitarà "gaire temps" per aconseguir convèncer-los "perquè el tema és fonamentalment de voluntat política". 

Pedro Sánchez i Albert Rivera.Pel que fa a què els oferirà per seduir-los no ha volgut concretar els canvis que està disposat a fer en les reformes laboral, d'educació o de la justícia. Tampoc ha volgut aclarir si està disposat a parlar de canvis en la Constitució. "Haurem de cedir però ja veurem quins plantejaments ens faran", ha continuat.