Rajoy i la seva investidura 'en diferit'

Rajoy accepta l'encàrrec del Rei però eludeix garantir que se sotmetrà a un ple

El PSOE i Ciutadans adverteixen al líder del PP que podria vulnerar la Constitució

Felip VI i Mariano Rajoy, al Palau de la Zarzuela el juliol passat.

Felip VI i Mariano Rajoy, al Palau de la Zarzuela el juliol passat. / POOL

4
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Ho ha aconseguit. Una vegada més. Mariano Rajoy surt d'una situació més que espinosa demostrant que domina més que ningú el rellotge. Fins a acostar-se o sobrepassar els límits del que és políticament correcte. Fins a aconseguir que es parli d'ell i la seva peculiar forma de mesurar els temps més que no pas de les seves accions o de la seva falta. Fins a arribar a pensar que per més sensible que sigui l'assumpte que té entre mans, com ho és l'encàrrec del cap de l'Estat de formar govern, es pot donar per provocar el desconcert tàctic en l'oposició --i de la ciutadania-- una resposta ‘a la gallega’ (em disculpo d'entrada amb tots els gallecs que es puguin sentir legítimament ofesos per l'ús d'aquesta frase feta) que no el comprometi amb un calendari.

Obrint un nou apartat en el seu llarguíssim historial professional, Rajoy ha arribat aquest dijous a la nit a insinuar que incompliria la Constitució insinuar incompliria la Constitució, al suggerir que si no rep prou suport tampoc les pròximes setmanes, potser no se sotmetrà a una sessió d'investidura. Això, malgrat que s'ha compromès oficialment a fer-ho amb Felip VI i que aparentment (multitud de constitucionalistes han sortit en tromba a defensar que era així) hi està obligat per l'article 99.1 de la Carta Magna. Al voltant, alguns dels seus col·laboradors més pròxims s'afanyaven a buscar escletxes legals que poguessin eximir-lo d'aquesta responsabilitat, mentre que altres parlaven simplement de “mesura de pressió”.

Al PSOE s'han posat les mans al cap a l'escoltar la compareixença nocturna de l'aspirant popular i, a través d'Antonio Hernando, li recordaven que no hi pot haver vacil·lacions a l'hora de complir la llei fonamental. Que li toca sotmetre's a un ple per ser investit li agradi o no. Compti amb els avals per sortir-ne victoriós o no. A Ciutadans, com ha apuntat José Manuel Villegas, li han exigit un immediat aclariment per demostrar que l'acceptació de l'encàrrec d'investidura no és “condicionat” ni està plantejant un escenari “no contemplat constitucionalment ni en el reglament de la Cambra”. Mentre que a Podem acollien amb sorna les explicacions del líder del PP, com han evidenciat els seus líders a través de les xarxes socials. “Geni i figura”, resumia Pablo Iglesias.

CATALUNYA, CLAU DE NEGOCIACIÓ

Ha sigut la presidenta del Congrés, Ana Pastor, qui s'ha encarregat de posar alguns punts sobre les is al tornar d'entrevistar-se amb el cap de l'Estat. Visiblement tensa amb la confusió creada, ha especificat que el Rei havia proposat Mariano Rajoy com a candidat a la presidència. I que ho havia fet cenyint-se a l'article 99 de la Constitució. ¿I tot i així Rajoy pot no passar per una investidura si no es veu en condicions de fer-hi?, se li ha preguntat a Pastor. Ella ha eludit respondre directament, però ha acabat admetent que la presidenta del Parlament ha de convocar un ple tard o d'hora. L'encàrrec del Monarca i la Carta Magna així ho estableixen.

Des de la Zarzuela subratllaven aquest dijous que Felip VI s'havia limitat a complir amb el seu mandat constitucional. Sense entrar a valorar els matisos o l'ambigüitat amb què, deliberadament, Rajoy havia jugat per pressionar Pedro Sánchez i Albert Rivera just abans d'obrir una nova ronda de contactes que, segons ha dit, començarà aquest mateix divendres. D'entrada, Rajoy telefonarà novament als líders dels tres principals partits per informar-los del contingut del recurs que pensa impulsar immediatament contra l'última decisió del Parlament. I és que segons el parer del president en funcions, la situació a Catalunya la situació a Catalunya--a més de l'economia i els desafiaments europeus-- és una de les principals raons per intentar forjar al més aviat possible un nou Govern.

 TRUCADES A PARTIR DE DIVENDRES

En aquest context, Rajoy ha garantit que farà “tot” el que tingui a l'abast per tenir un Executiu, encara que sigui en minoria. Ha ressaltat que no veu altres opcions a l'oposició, després d'haver escoltat Sánchez (que com ja és habitual ha evitat tancar definitivament portes) i Iglesias, que ha destacat que una alternativa al PP li agradaria, però és més que complicada a aquestes alçades. El seu pla passa per collar fins a l'extenuació els “constitucionalistes” perquè algú afluixi en el període estival, tot sabent que si aconsegueix que Ciutadans li doni un “sí” haurà aplanadt el camí per a una abstenció del PSOE que, d'una altra manera “ara mateix”, sembla impossible.

Notícies relacionades

L'aspirant conservador vol que els pressupostos es puguin aprovar en temps i forma, cosa que significa que la investidura s'hauria de passar abans que s'acabi el setembre perquè hi hagi temps per aprovar un esborrany i iniciar una tramitació que, finalment, permeti entregar a la Unió Europea un full de ruta de reformes pendents a l'octubre.

Tant el PSOE i com C’s han confirmat que si reben una trucada de l'aspirant que ja compta amb les benediccions ‘reials’, aniran a la cita. Si bé amb intenció de dialogar, però no pas de negociar. Els socialistes, perquè creuen que els correspon el paper de l'oposició en tot cas i no el de recolzament dels populars. Els taronges, per entendre que ja s'havien mogut prou garantint una abstenció tècnica i que per anar més enllà seria imprescindible, avisen, que Rajoy fes un pas enrere. Al mateix temps, tots --amb el mateix Rajoy al capdavant--, emfatitzen que no volen terceres eleccions.