RELLEU EN UN ORGANISME DE LA GENERALITAT

El nou director d'Antifrau es proposa recuperar la "confiança" d'una entitat posada "en dubte"

Gimeno subratlla que la institució "no pot ser instrumentalitzada" i ha d'estar "per sobre de qualsevol debat polític"

El president de la comissió d’Afers Institucionals, Jean Castel (dreta), rep Miguel Ángel Gimeno, aquest dimecres al Parlament.

El president de la comissió d’Afers Institucionals, Jean Castel (dreta), rep Miguel Ángel Gimeno, aquest dimecres al Parlament. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

La credibilitat de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) va quedar tan malparada quan van sortir a la llum les polèmiques converses entre el seu exresponsable Daniel de Alfonso i el ministre Jorge Fernández Díaz que el nou director tindrà com a primera tasca "recuperar la confiança" d'una institució posada "en dubte". Miguel Ángel Gimeno, en l'examen d'aptitud que ha passat a la comissió d'Afers Institucionals abans de la votació del Parlament per designar-lo en el càrrec, prevista per a aquest dijous, ha defensat el seu dilatat currículum judicial, la seva especialitat en dret penal econòmic i ha subratllat que l'entitat que aspira a dirigir ha d'estar per sobre de qualsevol debat polític "i no pot ser instrumentalitzada de cap manera". En una altra clatellada al seu predecessor, ha lamentat que el 'Fernándezgate' ha deixat "tocada" la judicatura.  

L'expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que en les setmanes vinents haurà d''auditar' l'OAC per decidir quines reformes s'han de portar a terme per millorar la seva credibilitat i eficiència, compta amb l'aval de Junts pel Sí i també amb el vot favorable com a mínim del PSC i la CUP, cosa que li assegura el plàcet de la Cambra. Segons ell mateix ha explicat, el president Carles Puigdemont li va proposar el càrrec dijous de la setmana passada i ell va demanar uns dies per prendre la decisió.

L'expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que compta amb l'aval de Junts pel Sí i també amb el vot favorable com a mínim del PSC i la CUP, cosa que li assegura el plàcet de la Cambra, ha afirmat que l'OAC ha d'estar per sobre de qualsevol debat polític "i no pot ser instrumentalitzada de cap manera". En una altra clatellada al seu predecessor, ha lamentat que el 'Fernándezgate' també ha deixat "tocada" la judicatura. 

L'OPINIÓ DELS GRUPS

El to amable i conciliador de Gimeno, molt diferent del que va utilitzar De Alfonso en la seva última compareixença a la Cambra, ha sigut correspost de la mateixa manera pels grups. El portaveu de CiutadansCarlos Carrizosa, li ha explicitat l'abstenció del seu partit i ha aclarit que el seu vot no seria favorable no per la seva figura, ja que té una "carrera" irreprotxable, sinó pel seu "nomenament exprés", que ha impedit que ni tan sols s'estudiés la proposició de llei del partit taronja que pretenia modificar i endurir els requisits per a la designació dels directors d'Antifrau.

En canvi, tant Ferran Pedret (PSC) com Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot) han valorat la "celeritat" del nomenament per posar fi a la crisi oberta a l'OAC i li han preguntat si té previst rellevar la directora adjunta, Maite Masià, i revocar les controvertides destitucions que ella va portar a terme. La mateixa qüestió també l'ha posat sobre la taula Esperanza García (PPC), que ha fet la intervenció més aspra. La diputada popular ha negat que hi hagi hagut consens en la designació de Gimeno i ha afirmat que es va assabentar per la premsa de la seva candidatura. A més, tant ella com Carrizosa han aprofitat per recordar que l'aspirant, del flanc progressista de la judicatura, ha pogut seguir de primera mà com a membre del TSJC el procés obert a Artur Mas i altres polítics per la consulta del 9-N.

En la resposta, Gimeno ha assegurat que en aquest assumpte mai va tenir cap intervenció ni va influir en el jutge instructor, fins i tot ha afirmat que té menys coneixement de la instrucció que alguns periodistes.

SENSE XECS EN BLANC  

Notícies relacionades

Anna Gabriel (CUP) ha reconegut així mateix el "currículum" del candidat a dirigir l'OAC, però ha recordat que De Alfonso també en tenia un de magnífic. En tot cas, ha aplaudit la urgència en el nomenament, li ha reclamat a Gimeno que comparegui poques setmanes després d'accedir al càrrec i l'ha avisat que no donaran "xecs en blanc" malgrat el seu vot favorable.

"Vostè serà un gran director de l'OAC", l'ha piropejat David Bonvehí (JxSí). El diputat convergent també l'ha instat a comparèixer en els pròxims dies i ha valorat la seva "imparcialitat" en qüestions polítiques.