EL POLS INDEPENDENTISTA

Junts pel Sí i la CUP ignoren l'avís del Constitucional sobre el procés constituent

Els dos grups demanaran que es votin les conclusions de la comissió del procés

L'oposició mira de frenar el gest de desobediència del Parlament

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Se'n pot  dir dimensió desconeguda, com la va batejar al seu dia Artur Mas, o primera micro-trencament, pel qual sospira la CUP des de l'inici d'aquesta legislatura. El cert és que el Parlament viurà aquesta setmana una situació inèdita per la qual un parlament autonòmic ignora l'advertència prèvia del Tribunal Constitucional i el desobeeix flagrantment. Junts pel Sí i la CUP, que sumen el 53% dels diputats de la Cambra catalana, s'afanyen a provocar la votació sobre les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent. I, evidentment, a ratificar-les.

Segons el  TC, que en aquest cas, també de forma inèdita, va actuar ‘a priori’, és a dir, abans que es produeixin els fets,  tramitar aquestes conclusions suposaria un desafiament inconstitucional. Els magistrats van recordar a la Mesa del Parlament que té l'obligació d'"impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar" el Constitucional.

Els partits independentistes han dissenyat una estratègia per deixar sense possibilitat de reacció el Constitucional i esquivar el seu avís a la Mesa. Al llarg del ple que s'inicia aquest dimarts i finalitza dijous, l'últim abans de la pausa estiuenca, JxSí i la CUP sol·licitaran que es voti la possibilitat de ratificar les conclusions de la comissió. Perquè aquest prec es converteixi en acció, segons el reglament, es nocessita o bés dos grups o bé el 20% dels diputats.

Després que els 72 diputats secessionistes votin a favor de poder ratificar aquestes conclusions es farà la votació clau en si mateixa. La responsabilitat, per tant, no recauria en la Mesa del Parlament, sinó en els 72 parlamentaris. Les conseqüències poden anar des d'una multa (d'entre 3.000 i 30.000 euros) fins a la suspensió de funcions.

L'OPOSICIÓ S'ORGANITZA

¿I la resta de partits de l'arc parlamentari? La cap de l'oposició i líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha anunciat aquest dilluns que contactarà amb la resta de grups per intentar forjar una unitat d'acció davant Junts pel Sí i la CUP si forcen la votació de les conclusions. No ho ha explicitat, però una de les possibilitats que es planteja el partit taronja és absentar-se de la votació.

Aquest gest de protesta es podria estendre a socialistes i populars. La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, ha afirmat que el seu grup s'oposa a debatre el document i que sotmetre'l a votació suposaria "un error encara més greu" que la declaració de ruptura aprovada el 9 de novembre. "Ningú té dret a posar les institucions fora de la llei, en cap cas és democràtic saltar-se la llei".

Notícies relacionades

En cas que diversos grups declinessin participar en la votació, ¿què faria Catalunya Sí que es PotLa portaveu d'ICV (una de les forces que integren la coalició), Marta Ribas, defensa que el document no arribi al ple i que, en tot cas, sigui la Mesa la que prengui la decisió d'incorporar-lo sense esperar que ho sol·licitin els grups. Els ecosocialistes opinen que el desafiament al TC és una altra cessió de Junts pel Sí a la CUP a canvi de salvar la qüestió de confiança al president Carles Puigdemont.

QÜESTIÓ DE CONFIANÇA

Sobre aquest tràmit parlamentari cal dir que cada dia s'està aplanant més el camí cap a un pacte entre Junts pel Sí i la CUP. No passa dia que no s'operi un micromoviment gairebé imperceptible però que fa que, ara mateix, les peces comencin a encaixar. Aquest dilluns ha sigut Neus Munté, portaveu i dona forta del PDC al Govern, la que ha unit la qüestió de confiança amb el referèndum unilateral, la principal reivindicació de la CUP per segellar el full de ruta.  Segons el seu parer, serà un element a discutir perquè sorgeix d'una reflexió de la societat civil i també perquè la CUP ho planteja com una possibilitat. "Tenim l'obligació d'analitzar totes les propostes", ha dit. I utilitzant com a palanca, precisament, les conclusions de la comissió d'estudi ha recordat que recullen mecanismes democràtics unilaterals. "Anem tots en la mateixa direcció", ha opinat.