LA NOVA LEGISLATURA

El nou PDC carrega contra les formes d'Homs i la vella CDC

Candidats al consell nacional i a l'executiva qüestionen la falta d'explicacions davant la votació de la Mesa del Congrés

Marc Castells, de l'equip de Pascal i Bonvehí, demana no tractar la gent "com idiotes"

Salvador Esteve (actual president de la Diputació), Mercè Conesa i Dionís Guiteras, ahir.

Salvador Esteve (actual president de la Diputació), Mercè Conesa i Dionís Guiteras, ahir. / ACN / RAFA GARRIDO

2
Es llegeix en minuts
XABI BARRENA / JOAN CARLES CANELA / BARCELONA

Dissabte que ve se sabran els noms dels càrrecs del nou partit que va néixer, el 10 de juliol, sobre les espatlles de Convergència. Aquell va ser un conclave en què la militància va donar clares mostres de voler una renovació, sobretot de la manera de fer política. L'actuació aquesta setmana de Francesc Homs al Congrés, o almenys la que se li atribueix i ell nega, ha desagradat en gran manera a aquesta part de la militància que, dissabte, pot agafar les regnes del partit. El nou PDC carrega contra la vella Convergència a compte de la poca transparència de la decisió i les confuses explicacions posteriors del cap de files a Madrid.

Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat, no ha descartat l'autoria convergent dels vots regalats al PP i Ciutadans, però ha reclamat "que l'hi expliquin". La també candidata a la presidència del consell nacional del PDC, càrrec pel qual rivalitzarà amb el conseller Santi Vila, ha exigit, en una entrevista a RAC-1, "molta més transparència" i la necessitat de "gestionar l'explicació", i alhora ha admès que ella "ho hauria gestionat diferent" i que fa falta una "reflexió" sobre aquesta qüestió.

LA PROVA DEL NOU

De fet, vist que les primàries per a l'executiva del partit apareixen amb un guanyador clar, el tàndem Marta Pascal-David Bonvehí, el duel per la presidència del consell nacional és entès per molts com la prova del nou de la renovació (o no) demòcrata. Conesa es va presentar a aquest càrrec --si fa no fa honorífic-- després de ser tancar-se-li les portes d'obtenir una cadira a l'executiva, com pretenia. L'anomenat oficialisme no li va perdonar una incendiària intervenció en el congrés del partit, en la polèmica dels noms, que per molts va ser la causant del motí del primer dia.

Després de presentar-se Conesa, l'oficialisme hi va oposar Santi Vila. El conseller ha estrenat aquesta setmana el seu compte d'Instagram (la xarxa social que permet compartir fotografies) i en dues de les tres primeres imatges que ha 'penjat' hi apareix ell amb Carles Puigdemont. A més, el mateix Francesc Homs ha recolzat públicament la candidatura de l'exalcalde de Figueres

I precisament les dues llistes que es presenten a l'executiva, la de Pascal i la d'Ignasi Planas, han opinat sobre la 'maniobra Homs' a Catalunya Ràdio. Especialment contundent i feridor ha sigut Marc Castells, alcalde d'Igualada i membre de la candidatura de Pascal. El regidor ha reclamat "no tractar la gent com idiota", en referència a les explicacions donades per Homs respecte als vots 'fantasma' del Congrés.

INDIGNACIÓ DEMÒCRATA

Notícies relacionades

Segons Castells, "s'ha fet molt malament" al negar l'evidència d'un acord amb els populars, ja que "la gent requereix que se li diguin les coses pel seu nom". "S'ha d'anar de cara, aquestes actituds no les hem de permetre", 

Tot plegat ha fet que el regidor, enllaçant amb les primàries d'entre divendres i dissabte, apuntés una advertència de cara al futur més immediat: "La nova gent que entrarem al PDC canviarem aquesta manera d'actuar". El dirigent ha coincidit amb un altre aspirant rival a l'executiva demòcrata també present a l'estudi, Ignasi Planas, que ha considerat que "si el PDC vol aconseguir la confiança de l'electorat, s'ha de ser honest, i no està dient tota la veritat".