El Rei comunicarà demà el calendari de la ronda amb els partits

ERC i Bildu tornen a declinar la participació en els contactes amb el Monarca

rei / {periodico}

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / MADRID

Primer pas perquè el Rei pugui encarregar la formació de Govern. La nova presidenta de la Mesa del Congrés, Ana Pastor, s'ha entrevistat aquest dimecres al matí amb Felip VI a la Zarzuela i li ha comunicat la constitució de la Cambra baixa. El Monarca ha informat Pastor que dijous li comunicarà el calendari de la ronda de consultes amb els partits polítics. Ni la presidenta ni la Zarzuela han volgut avançar si aquests contactes començaran aquesta setmana.

Segons ha comentat Pastor ja de tornada al Congrés, ERC i Bildu han declinat la invitació a anar a les audiències amb el Rei, com van fer en l'anterior legislatura.

La política del PP ha explicat també que el Rei està "molt satisfet que la nova legislatura arrenqui" i ha dit que la conversa que han mantingut aquest matí ha sigut "molt cordial". El desig de Pastor és que pugui formar-se un Govern estable "com més aviat millor". 

Notícies relacionades

L'article 99 de la Carta Magna estableix que el Rei, "prèvia consulta amb els representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària, i a través del president del Congrés, proposarà un candidat a la Presidència del Govern".

A falta de conèixer l'ordre i les dates, el llistat que ha facilitat Pastor al Monarca inclou Mariano Rajoy (PP), Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Iglesias (Units Podem), Albert Rivera (Ciutadans), Xavier Doménech (En Comú Podem), Joan Baldoví (Compromís-Podem-EUPV), Francesc Homs (CDC), Alexandra Fernández (En Marea), Aitor Esteban (PNB), Alberto Garzón (IU), Javier Esparza (UPN), Ana Oramas (CC), Isidro Martínez Oblanca (Fòrum) i Pedro Quevedo (NC).