Ana Pastor, la més fidel a Rajoy

La presidenta del Congrés és amiga del president i col·laboradora seva des de fa anys

jcortadellas34746549 gra003  madrid  19 07 2016   la ministra de fomento en funci160719091616

jcortadellas34746549 gra003 madrid 19 07 2016 la ministra de fomento en funci160719091616 / Sergio Barrenechea

2
Es llegeix en minuts

Ana Pastor (Cubillos, 1957) és amiga de Mariano Rajoy i això al PP compta, i molt. Zamorana de naixement però pontevedresa de cor, ha sigut una de les principals col·laboradores del president del Govern i ningú dubta de la lleialtat que li té. La seva amistat amb Rajoy supera les reunions de treball i és probable que aquest estiu, com en tantes altres ocasions, comparteixin algun dia de vacances a Galícia. Pastor ha estat al costat del líder del PP també en els moments difícils, com va demostrar després de la derrota electoral del 2004 i durant la crisi que va desembocar en el convuls congrés de València quatre anys després.

Pastor és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Salamanca, especialitzada en Medicina Familiar i Comunitària, i màster en Salut Pública, Administració Sanitària, Direcció d’Empreses i Gestió Hospitalària. Funcionària de carrera, ha format part dels equips de Rajoy des del 1999, quan el líder del PP va ser nomenat ministre d’Educació i Cultura del Govern de José María Aznar i la va designar subsecretària. El maig del 2001 va ser nomenada subsecretària del Ministeri de Presidència i un any després, després del desembarcament de Rajoy a Interior, va passar a ocupar el mateix lloc en aquest departament.

El 2002 la nova presidenta del Congrés va passar de subordinada a companya de Govern de Rajoy, al ser nomenada ministra de Sanitat per Aznar. En els menys de dos anys que va estar al capdavant d’aquest ministeri va portar a terme una profunda remodelació de l’administració sanitària aconseguint l’aprovació, amb el consens de tots els grups, de la llei de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut.

El moment més dur

Després de ser reelegida diputada per Pontevedra i d’ocupar diversos càrrecs al Congrés, la victòria del PP en les eleccions generals del 2011 per majoria absoluta la va convertir en ministra de Foment. Un dels moments més durs que ha viscut Pastor en aquesta cartera va ser l’accident de tren d’Angrois, el 2013, en el qual van morir 79 persones.

A Catalunya, tot i les tenses relacions entre l’Executiu del PP i la Generalitat pel debat independentista, els continus problemes que pateix la xarxa de Rodalies i l’acumulat retard en algunes infraestructures, la seva afabilitat la va convertir fins i tot en amiga de l’exconseller Santi Vila, fins al punt que Pastor va assistir al casament del dirigent nacionalista. 

La seva trajectòria ha estat marcada per la reducció de la inversió en obra pública i de la despesa que ha hagut d’afrontar com a conseqüència de la forta retallada del dèficit que ha portat a terme l’Executiu de Rajoy. De fet, una de les seves primeres decisions, a més de paralitzar el projecte del Govern socialista de privatitzar els aeroports de Madrid i Barcelona, va ser la de reduir de tres a una les Secretaries d’Estat del seu ministeri.

Notícies relacionades

Tot i aquesta política d’austeritat, ha finalitzat diversos trams de l’AVE, com la connexió amb França via Girona o els trajectes a Alacant, Palència i Lleó. També ha impulsat l’ús de l’alta velocitat abaratint bitllets i incrementant ofertes: el trànsit ha crescut d’una mica més de 22 milions el 2012 a gairebé 31 milions el 2015, deixant també Renfe en beneficis.

Pastor deixa, no obstant, al seu successor diversos projectes sense tancar, com el rescat de les autopistes que han fet fallida o la liberalització de l’AVE a València.