LES PORTADES DE LA PREMSA

El suport de Convergència al PP al Congrés després d'anys de ruptura acapara l'interès

'El País' reclama editorialment explicacions al partit de Rajoy sobre què han pactat amb "els perillosos sobiranistes" a canvi dels seus vots

El quiosc considera impossible que el PSOE i Units Podem siguin capaços d'armar una alternativa d'esquerres a l'aliança entre el PP i Ciutadans

portada-mundo-20-07-2016

portada-mundo-20-07-2016

6
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

Quan l'esquerra regala la pilota, la dreta no sol perdonar. Agafa el poder, i si fa falta pactar, es pacta; i si fes falta reconciliar-se, es reconcilia. Això és el que ha passat en aquest regne d'Espanya des que el 20-D va desnonar políticament l'avui renascut Rajoy, com es va veure ahir en la constitució de les Corts Generals. D'això van avui les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona.

Amb més o menys concreció, 'El País', 'El Mundo', 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO obren les primeres pàgines amb la sorprenent connivència de totes les dretes barallades -l'espanyolista (PP i Ciutadans), la basca (PNB) i la catalana (CDC, rebatejada com a PDC)- a compte de l'Espanya una o l'Espanya trencada. Total, que l'independentisme ja no té cua, com sosté Enric Hernàndez.      

'Sensu contrario', els dos diaris més afins al PP de la capital del regne, 'Abc' i 'La Razón', esquiven el suport dels nacionalistes bascos i catalans a Rajoy i Rivera en els seus enfocaments informatius. I els dos rotatius sobiranistes de la capital del principat, 'El Punt Avui' i 'Ara', els únics que no obren amb la inauguració del Congrés i del Senat, minimitzen el suport convergent a la dreta recentralitzadora de l'Espanya una.

EL PP S'HA D'EXPLICAR

Per 'El País', referent del PSOE, l'essencial de la jornada d'ahir és el suport dels nacionalistes bascos i catalans a Rajoy. L'editorial es titula "Doble vara de mesurar. El PP ha d'explicar els vots rebuts dels partits sobiranistes". Això es llegeix al paràgraf final: “El que està en joc és la coherència dels partits constitucionalistes. (…) ¿Serien convenients per a Rajoy possibles abstencions entre els que fins fa poc li semblaven tan perillosos? Ho hem dit moltes vegades: el PSOE s'ha d'abstenir. Però ara, després del que va passar ahir, el PP s'ha d'explicar”.

Unes pàgines més enllà, Rubén Amón s'esplaia dient que "el cinisme, l'amnèsia i l'especulació política han canviat el lema d''Espanya es trenca' per la conveniència aznarista de parlar català en la intimitat".

REALITATS I ENEMICS

Per 'El Mundo', el més rellevant és que el PP i Convergència es recolzin després d'anys de ruptura. L'editorial ("Les obligacions d'Estat exigeixen desbloquejar ja la investidura") sosté que l'opció més factible és un govern de PP i C's, però que el PSOE s'hi ha d'implicar, i evita abordar el pacte PP-CDC.

Lucía Méndez ("Realitats i miratges del primer dia") escriu que els nacionalistes "han fet una novatada a Podem" "a l'apuntar-se al pacte PP-C's en la seva acreditada tradició de complementar la majoria política de la Cambra. Viure per veure, ha dit el líder de Podem. Fins i tot li quedaran moltes altres coses per veure en aquesta normalitat democràtica. Per exemple, que quan l'esquerra parla amb partits nacionalistes i independentistes, (…) Espanya corre perill de ruptura, però quan ho fa el PP és un símptoma de bona salut democràtica". I acaba assenyalant que Sánchez ha d'acabar de convèncer-se "que ha de deixar governar Rajoy per una obligació d'Estat".

Però per Federico Jiménez Losantos, no obstant, el tema és un altre, i etern. Això escriu unes pàgines abans que Ménez a ‘El Mundo’: "El primer enemic d'Espanya és el separatisme català. Si el preacord PP-C's no serveix per combatre'l de debò, no servirà per a res".

SÁNCHEZ, FORA DE JOC

L'editorial d''Abc' -diari que prima informativament que Rajoy vol negociar seriosament amb Rivera- serveix aquest missatge als titulars: "La Mesa deixa fora de joc el PSOE. L'íntima convicció de Sánchez per liderar 'in extremis' un govern amb Podem i l'independentisme es va diluir ahir una mica més". I el text assegura de passada que "la proximitat tàctica del PNB i CDC al PP-C's és més jurídica que política".

COARTADES NACIONALISTES

'La Razón', finalment, nega la major i considera una falsedat "aquest suposat pacte de populars i nacionalistes bascos i catalans". "Sánchez no pot utilitzar els nacionalistes com a coartada", es titula l'editorial del diari que ha editorialitzat unes quantes vegades condemnant la traïció que suposava per a la pàtria que els constitucionalistes es relacionessin amb sobiranistes.

CORDÓ SANITARI               

'Ara' s'estalvia l'editorial i presenta així la constitució del Parlament: "El PP i el PSOE aixequen el cordó sanitari a ERC i al PDC. Podem esbronca els independentistes per no haver votat Patxi López".

ESQUERRA MARGINAL SENSE...

'El Punt Avui' titula a la primera pàgina sota la foto de Pastor i Rajoy: "Ara toca la investidura". L'editorial ("Primers pactes a les Corts") dóna per fet que la vella CDC "hauria garantit ahir que el PP li faciliti grup propi" igual que assenyala que "costa imaginar que les forces progressistes, encallades en les seves diferències, siguin capaces d'armar un front alternatiu a l'aliança entre PP-C's".

Al costat, Vicent Sanchis recorda que l'esquerra espanyola serà marginal aquesta legislatura sense comptar amb ERC i CDC.

NO DONAR RES PER FET ENCARA

'La Vanguardia' ("Una legislatura per desencallar") també evita a l'editorial pronunciar-se sobre el suport de CDC al PP i C's -"no s'ha de donar res per fet encara"-, considera inimaginable una alternativa, sosté que el partidisme ja no dóna més de si, qüestiona el protagonisme virtual i reclama estabilitat, diàleg, moderació i consensos amplis.

L'editorial d'EL PERIÓDICO vesteix aquests titulars. "Paraules i fets al Congrés. La legislatura comença amb un pacte entre el PP i C's i fins i tot més desconfiança entre el PSOE i Units Podem". És aquest.                 

ELS TITULARS DE PORTADA

El País

"Els nacionalistes obren la via a un nou Govern de Rajoy"; "Tancament de files al voltant de Trump; "Pokémon Go converteix en or el que toca"; "L'impacte del 'brexit' frenarà el creixement a Espanya"; "L'agressió del tren complica el debat alemany dels refugiats"; "Turquia purga més de 15.000 mestres del sector públic"

El Mundo

"El PP i Convergència es recolzen al Congrés després d'anys de ruptura"; "Montoro pressiona els barons socialistes perquè hi hagi Govern"; "L'FMI revisa a la baixa el creixement dels països occidentals pel 'brexit"; "L'Audiència avala que la policia rastregi internet per buscar delictes"; "El terrorista d'Alemanya va cridar en un vídeo a matar infidels abans de l'atac"; "Un empresari murcià compra l'edifici España per més del que va pagar Wanda"

Abc

"Rajoy buscarà el 'sí' de Rivera abans que l'abstenció del PSOE"

La Razón

"El Rei dóna temps als partits i no farà una ronda de consultes exprés"; "Sánchez vol deixar la 'papereta' de l'abstenció a Convergència i el PNB"; "El TC avisa el Parlament que ha de frenar la independència"; "EI activa els falsos 'llops solitaris"

Ara

"Neteja ideològica"; "El PP i el PSOE aixequen el cordó sanitari a ERC i el PDC"; "Barcelona obre una platja per a gossos"  

El Punt Avui

"El Govern, obert a incloure el RUI al full de ruta"; "El TC declara 'inviable' el treball de la comissió del procés constituent"; "Ara toca la investidura"; "Luz Rello: 'El fracàs escolar per la dislèxia s'ha d'acabar"; "La purga turca s'amplia a 15.000 mestres"; "Un refugiat afganès de 17 anys, autor de l'atac al tren"

La Vanguardia

"Rajoy implica CDC i el PNB en el pacte pel Congrés"; "Els republicans s'encomanen a Trump"; "Erdogan estén a l'educació la purga pel cop"; "L'FMI redueix a una dècima l'efecte del 'brexit' en l'economia"; "Travel Group deixa sense vol milers de turistes"; "Malia Obama fa turisme amb les seves amigues a Barcelona"

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"El pacte PP-C's atrau la vella Convergència"; "El TC adverteix el Parlament pel procés constituent"; "Alemanya, a la diana de l'EI"; "BCN estrena la platja per a gossos"; "Manel Arroyo, vicepresident del FC Barcelona: 'Hem guanyat temps per al gran contracte"