CATARSI A LES FILES NACIONALISTES

CDC inicia la seva refundació amb Neus Munté com a pedra angular

Els convergents decidiran aquest divendres en votació el nom del seu nou partit

jrico34493977 barcelona   barcelones     28 06 2016  politica    rueda de 160707201213

jrico34493977 barcelona barcelones 28 06 2016 politica rueda de 160707201213 / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A Convergència els símils amb la política nord-americana agraden més que a Carles Puigdemont parlar de Girona. Des del superdissabte de maig, quan es va interpel·lar la militància sobre el futur del partit, al 'ticket' president-vicepresident que Artur Mas va proposar dimecres. Però els símils no sempre són perfectes. Si als Estats Units els vicepresidents tenen, menys en el cas que hi hagi un drama o una tragèdia (vegeu Lyndon B. Johnson i Gerald Ford), un paper absolutament secundari, en la nova CDC això no serà així. La que amb tota seguretat serà vicepresidenta del partit, Neus Munté, sortirà del congrés de naixement de la nova força com la pedra angular de l’organització, pel seu paper en el partit i al Govern.

  

 És obvi que primer haurà de salvar tot l’entramat congressual; en especial caldrà estar atents a què decideix la militància convergent sobre el règim d’incompatibilitats entre càrrecs del partit i altres d’institucionals.

TRES POSSIBILITATS

S’obren tres opcions: la primera, que no hi hagi cap cotilla; la segona, que es limiti a un els càrrecs externs que es puguin acceptar, i la tercera (i que, si fos la més votada, seria tota una bufetada ni més ni menys que a Mas), que no es permetés la doble pertinença.

    

Si s’aprova la primera, el camí queda expedit per a Munté. Amb la segona, passa exactament igual, però abandonaria el seu escó al Par-

lament, encara que no la Conselleria de Presidència. A això s’ha de sumar el que va dir Mas pel que fa al fet que el ticket presidencial tindria també funcions de coordinació en el partit.

  

 Munté és reticent a abandonar el Govern. És la mà dreta del president de la Generalitat i, per haver exercit de vicepresidenta de l’Executiu en la legislatura passada, té el Govern «al cap», apunten fonts del Palau de la Generalitat. A més a més, la seva relació amb els socis dels convergents, Esquerra, és raonablement bona.

    Una altra cosa és que en alguns sectors del partit no hagi agradat excessivament la manera de procedir de Mas al presentar una proposta que sap que, gràcies al seu ascendent entre els més de 3.000 congressistes que ja estan acreditats per al conclave que s’inicia avui, té fàcil tirar endavant. Més o menys el mateix amb el fet que hagi posat a sobre de la taula, mai en públic, el nom de Munté. En veu baixa hi ha qui acusa l’expresident de la Generalitat d’impedir tota renovació real del partit. Encara més si, com desitja l’actual executiva de CDC, és Jordi Turull qui lidera la que s’elegirà en 15 dies, amb 12 persones.

Notícies relacionades

    El doble conclave (el de tancament de Convergència i el de fundació de la nova força) votarà avui el nom de la nova marca, un nom que elegiran els congressistes entre un mínim de dues opcions, però que molt bé podria ser alguna més.

    Al llarg de dissabte, la militància debatrà, per un costat, el perfil ideològic que haurà de  tenir el nou partit i, per l’altre, l’organigrama organitzatiu. El tercer dia, diumenge al migdia, a falta d’una direcció elegida (procés que es farà via eleccions primàries el dia 23 de juliol vinent) serà el president Puigdemont qui el doni per tancat.