Mas es proposa ungir Munté com a vicepresidenta de la nova Convergència

El líder de CDC confirma que es presentarà a dirigir el nou partit

Dibuixa un perfil de número 2 fet a mida per a la consellera de Presidència

Neus Munté a l’arribar a la reunió del Govern al Palau de la Generalitat. 

Neus Munté a l’arribar a la reunió del Govern al Palau de la Generalitat.  / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Artur Mas va perfilant les qüestions organitzatives del nou partit que impulsa CDC i en la tasca de construcció del qual està dedicat des que va sortir del Govern, al gener. Ahir, Mas va proposar que a la cúpula de la nova força se situï un 'ticket', un president i un vicepresident, en què un càrrec l’ostenti un home i l’altre, una dona, o viceversa. Mas, que compta amb una popularitat entre les bases convergents fora de tot dubte, va asseverar que es presentarà a la presidència. És a dir, Mas proposa ungir una vicepresidenta que l’a-companyi.

«No hi estaré de manera omnipresent. La renovació va de debò. La gent em demana que faci de pont entre l’experiència de molts anys i el que ve a partir d’ara», va explicar. Pel retrat robot que va perfilar, segons van aclarir fonts del partit, el nom sobre la taula és el de Neus Munté, i ella ha acceptat.

No obstant, en una compareixença davant la premsa, Mas no va voler revelar el nom del seu acompanyant en aquest ticket, encara que sí que va assenyalar que, segons la seva opinió, hi ha plena compatibilitat entre els càrrecs al Govern i en el partit. «Les funcions de la presidència i vicepresidència són intercanviables», va dir. «I jo no tinc càrrec al Govern», va sentenciar, donant a entendre que la vicepresidenta podria estar, per compensació, a l’Executiu català.

Sota aquest perfil sorgeix el nom de la consellera de Presidència. Preguntat sobre Munté, el mateix president de CDC va afirmar que és «de la màxima confiança». Mas pretén un equilibri entre perfils, amb càrrecs de dedicació exclusiva i altres amb «un peu en altres àmbits».

Un altre dels noms que s’han posat sobre la taula per ser la número dos de la nova força, Marta Pascal, va afirmar al diari Ara que Munté podria ser una persona «molt idònia», encara que va recordar que cal discutir primer al congrés el règim d’incompatibilitats. Tot queda a expenses, doncs, que aquest cap de setmana l’organigrama elegit, i la capacitat de simultaniejar càrrecs en el partit i al Govern, s’ajusti al dissenyat per l’expresident.

«Volem feminitzar, rejovenir i acostar el partit a la gent», va assenyalar Mas per explicar que vol que els òrgans de direcció del partit siguin paritaris, amb àmplia presència de gent amb «20 o 25 anys de carrera política» i amb representació dels càrrecs municipals de CDC. Aquesta podria ser la radiografia de la direcció executiva, composta paritàriament per fins a 12 persones que es votaran en llista tancada i explicitant la missió a portar a terme. La vicepresidència, a més de les tasques de representació institucional, com el president, sí que exercirà la coordinació entre aquesta direcció i el tàndem dirigent. 

Així doncs, per tastar la renovació convergent caldrà saltar-se la presidència i anar a la direcció, on, va recordar Mas, «per voluntat pròpia», Josep Rull, Francesc Homs, Lluís Corominas i Francesc Sánchez no repetiran.

Tot això se substanciarà no aquest cap de setmana, sinó el 23 de juliol, quan s’elegeixin per primàries els noms dels càrrecs de l’organització que es decideixi a partir de divendres. «No pensin en esquemes clàssics, pot ser que no hi hagi secretari general», va afirmar el líder convergent.

Notícies relacionades

Sobre el nom del partit, l’expresident de la Generalitat va revelar que els assistents hauran d’elegir entre dues propostes, una que inclou el terme 'convergència' o 'convergents' i una altra sense cap referència al passat.

CONFIANÇA EN PUIGDEMONT

Per una altra banda, i sobre l’operació Térmyca empresa dimarts pel jutjat número 1 del Vendrell, Mas es va mostrar «100% convençut que a l’Ajuntament de Girona», sota el lideratge de Carles Puigdemont, «es van fer les coses correctament». I va tornar a al·ludir, això sí, veladament, al 'Fernándezgate': «Ja sabem de què va la pel·lícula, jo també ho he viscut». «Hi ha ganes de destruir lideratges, perjudicar persones i organitzacions», va sentenciar Mas.