LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

12 detinguts en un cop contra la corrupció municipal en 10 províncies

La Guàrdia Civil registra una quinzena d'ajuntaments per una trama de manipulació de contractes

Entre els consistoris registrats hi ha Tortosa (Tarragona) i Chinchón (Madrid) / FOTO: JOAN REVILLAS VÍDEO:ATLAS

3
Es llegeix en minuts

Un nou cop contra la corrupció municipal s'ha saldat aquest dimarts amb la detenció de 12 persones en 10 províncies presumptament relacionades amb una trama de manipulació de contractes i blanqueig de la qual s'hauria beneficiat la consultora Efial. En l'anomenada operació Termyca, la Guàrdia Civil ha efectuat registres en una quinzena d'ajuntaments (entre ells els de Tortosa, Ascó, l'Ametlla de Mar i Vandellòs), a més de despatxos professionals i domicilis, i ha requerit informació a una altra dotzena de consistoris. Entre els arrestats hi ha dos exalcaldes de CDC, directius de les consultores Efial i CGI, funcionaris i empresaris.

En l'operació s'investiguen delictes contra l'administració pública, organització criminal, malversació, prevaricació, suborn, tràfic d'influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques i frau a les administracions. Un dels detinguts és l'exalcalde d'Anglès Josep Manel Bassols, que ja va ser arrestat durant la investigació del 'cas 3%' sobre suposat finançament irregular de CDC i que va dirigir la campanya de l'actual president Carles Puigdemont en les eleccions municipals del 2011, que el van portar a l'alcaldia de Girona.

També han sigut arrestat l'exalcalde de l'Ametlla de Mar Andreu Martí (CDC) i el president d'Efial, Antonio Martos, així com responsables de la consultora CGI, que va absorbir Efial fa mesos i que suposadament ha estès els mètodes irregulars a altres ajuntaments de la resta d'Espanya. Hi ha set empresaris detinguts més (Jaume B., Blas A., Oriol M., Manuel D., Ramon S., Carles B. i Lucía M.), a més de dos funcionaris municipals.

EL FUNCIONAMENT DE LA XARXA

La investigació de la Fiscalia Anticorrupció ha revelat l'existència d'una operació financera mitjançant la qual Efial va crear un entramat per estendre l'activitat delictiva més enllà dels consistoris catalans, quan la consultora va passar a dir-se CGI. Els detinguts van utilitzar l'assessoria d'aquesta consultora per "evitar la labor supervisora del secretari i interventor municipals" i van crear una figura "instrumental i fictícia" de societats públiques locals mancades d'activitat específica, "creant un entramat fraudulent pel qual es desviaven fons públics d'ajuntaments a la citada entitat pública, i d'aquesta a la societat mercantil privada".

Els registres també es porten a terme en 14 domicilis particulars, set despatxos professionals, dotze mercantils -entre elles, la seu d'Efial a Barcelona- i set entitats públiques empresarials locals (EPEL). A més, la Guàrdia Civil s'ha personat en 16 ajuntaments a requerir documentació sobre els seus contractes amb Efial i CGI, entre ells els consistoris de Barcelona, Girona, Cambrils (Tarragona), la Seu d'Urgell (Lleida), Llinars del Vallès (Barcelona), Masquefa (Barcelona) i Calonge (Girona).

Després de Catalunya, Madrid ha sigut la comunitat més afectada per aquest cop anticorrupció. Els agents han sol·licitat documentació als ajuntaments de Torrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra, Chinchón, Velilla de San Antonio, Getafe i Colado Villalba. A més, també s'han personat als consistoris de Trillo (Guadalajara); Alaior i Sóller (Balears), Armilla (Granada), Benicàssim (Castelló) i Palos de la Frontera (Huelva).

LA CONSULTA PREFERIDA DE CiU

Segons els investigadors, Efial -una consultora especialitzada en administració pública- oferia a ajuntaments catalans, la majoria governats per CDC, serveis per millorar la seva gestió i optimitzar els comptes i, aprofitava suposadament el menor control públic a les EPEL per desviar fons.

Aquest sistema va saltar a alguns ajuntaments d'altres províncies espanyoles quan Efial va ser absorbida per CIG, segons les fonts.

Paral·lelament, segons les fonts consultades per Efe, la Guàrdia Civil té previst anar en les pròximes hores a la seu de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) per sol·licitar informació sobre investigacions que tenen obertes sobre la contractació municipal.

Antifrau manté oberta des de fa mesos una investigació sobre els contractes de serveis encarregats per l'Ajuntament de Girona entre els anys 2011 i 2015, durant l'etapa en què el seu alcalde era Carles Puigdemont, actual president de la Generalitat.

Notícies relacionades

Aquesta investigació es va iniciar quan Antifrau encara estava dirigida per Daniel de Alfonso, que va ser destituït la setmana passada pel Parlament després de descobrir-se converses seves amb el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, en què buscaven dades incriminatòries contra els partits sobiranistes catalans.

En el marc d'aquesta investigació, Antifrau va requerir el març passat al consistori gironí tots els expedients de contractació de serveis acordats per l'ajuntament durant aquests anys, en què Puigdemont va exercir com a alcalde.