MEMÒRIA HISTÒRICA

Un jutge decidirà si es retira el monument franquista de Tortosa

Admesa a tràmit una demanda contra l'ajuntament per vulneració de la llei de memòria històrica

monumento-franco-tortosa-2

monumento-franco-tortosa-2

2
Es llegeix en minuts

Un jutge haurà de decidir finalment, al marge del resultat de la consulta ciutadana del 28 de maig passat, si l’Ajuntament de Tortosa ha de retirar el monument franquista del riu Ebre. El jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona ha admès a tràmit una demanda de l’advocat Eduardo Ranz per «manifest incompliment» de l’article 15 de la llei de memòria històrica, al mantenir el monòlit, tal com van decidir els veïns, amb el 68% dels vots, en la votació del maig.

    Ranz, advocat especialitzat en memòria històrica, ha rebut amb satisfacció la notícia: «He presentat 21 demandes d’aquesta mena i totes 21 han sigut admeses a tràmit», ha explicat. Una d’aquestes demandes ja ha obtingut una sentència favorable que pot crear precedents. Es tracta d’una sentència d’un jutjat de Valladolid que ha obligat aquesta setmana l’Ajuntament d’Olmedo a elaborar un catàleg de vestigis de la guerra civil i la dictadura en aquest municipi, així com a retirar qualsevol simbologia del règim franquista.

    La sentència, la primera d’aquestes característiques a Espanya, estima una demanda interposada per Ranz i és ferma, i per tant no admet recurs. Amb aquest antecedent recent, el lletrat confia que la demanda contra l’Ajuntament de Tortosa segueixi el mateix curs: «La fonamentació legal és la mateixa, la llei és la mateixa i les circumstàncies són les mateixes. Esperem que el resultat sigui similar».

    L’article de la llei de memòria històrica en què Ranz basa la seva demanda és el 15.1, segons el qual les «administracions públiques prendran les mesures oportunes per retirar escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la guerra civil i de la repressió de la dictadura».

Notícies relacionades

¿EXCEPCIÓ LEGAL? / Defensors del manteniment del monument als caiguts de la batalla de l’Ebre, així com l’alcalde de la ciutat, Ferran Bel (CDC), basen els seus arguments en el fet que l’article 15.2 diu que el que es disposa a «l’apartat anterior no serà aplicable quan hi concorrin raons artístiques o arquitectòniques protegides per la llei». El cert, però, és que el monument franquista de Tortosa no disposa de cap figura de protecció. Si bé es troba inscrit al Catàleg d’Edificis i Conjunts Urbans i Rurals de Caràcter Històric del municipi, aquesta mena de catalogació no té protecció.

    El següent pas processal és que l’Ajuntament de Tortosa, en el termini de 20 dies, aporti el seu expedient administratiu que justifiqui, en el seu cas, l’incompliment de la llei de memòria històrica. Llavors, serà el jutge qui decidirà si es procedeix a celebrar un judici o si, directament, dicta sentència.