EL POLS SOBIRANISTA

ERC s'obre a negociar el referèndum unilateral que proposa la CUP

En Comú Podem, PSC i els anticapitalistes coincideixen amb els republicans en la necessitat d'una "majoria d'esquerres"

ERC s'obre a negociar el referèndum unilateral que proposa la CUP

JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reconegut que la proposta de la CUP d'introduir al full de ruta sobiranista un referèndum unilateral d'independència (RUI) "pot ser un punt de trobada" amb les forces favorables al dret a decidir.

Les declaracions de Rovira en un debat organitzat per la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) han servit per matisar la negativa del Govern català a la idea del partit anticapitalista, a qui ha recriminat no estar en condicions de proposar res després d'haver trencat els acords de legislatura al rebutjar els pressupostos. En aquesta ocasió, Rovira ha adquirit una postura conciliadora i ha indicat que "del que es tracta en definitiva és de portar a terme una ruptura democràtica".

Per a això, la secretària general d'ERC ha reconegut la importància "de trobar un punt de trobada" entre les forces independentistes i les favorables al dret a decidir. Aquest acord hauria de fer possible, segons ha afirmat la diputada republicana, un procés constituent per "construir un nou país des de la base, des de la sobirania".

EN COMÚ PODEM APEL·LA A LA UNITAT

Des d'En Comú Podem, Xavier Domènech ha coincidit amb Rovira en la necessitat de fer "un esforç brutal perquè totes les forces del canvi s'uneixin per provocar un canvi social i polític".

Tot i així, després dels resultats poc favorables per al seu partit, Domènech ha assenyalat que els models de socialdemocràcia clàssica ja no són capaços "d'aglutinar la majoria d'esquerres, i per això s'ha de caminar cap a nous models"

ICETA MANTÉ EL VETO AL PP

Miquel Iceta, primer secretari del PSC, per la seva part, s'ha mostrat contrari a les afirmacions de Domènech i ha reconegut que "hi ha una possibilitat real de fer majories d'esquerres", al mateix temps que ha assenyalat que el seu partit no facilitarà un nou govern del PP.

Pel que fa a la proposta del referèndum unilateral, el dirigent socialista ha evitat referir-se a la proposta i ha defensat "uns estats units d'Europa, una Espanya federal, i una Catalunya cada dia més pròspera i justa".

LA CUP DEFENSA UN REFERÈNDUM VINCULANT

Notícies relacionades

El diputat de la CUP, Benet Salellas, per la seva part, ha carregat contra la "majoria d'esquerres" que han defensat els altres partits i ha recordat l'experiència de governs progressistes que van suposar els dos tripartits de la Generalitat. Salellas ha advertit a les forces que en van formar part que "propugnar certes coses quan ja has governat i no les has fet sona a demagògia".

Sobre el referèndum unilateral, Salellas ha explicat que es tracta "d'un marc obert" i que "no significa repetir el 9-N", ja que la votació tindria caràcter vinculant.