LA NOVA LEGISLATURA

Rivera accelera per impulsar la negociació i Rajoy li recepta calma

El PP diu estar obert a pactar sobre la reforma laboral, la Constitució, pensions i educació

El PSOE insisteix a dir que és el líder popular qui ha d'assumir la pressió i buscar socis afins

undefined33434047 madrid 06 04 2016  el presidente del gobierno comparece ante160628183925

undefined33434047 madrid 06 04 2016 el presidente del gobierno comparece ante160628183925 / J M PRATS

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Aquest dimarts, abans d'embarcar en un avió rumb a Brussel·les, Albert Rivera ha difós que havia mantingut dues converses telefòniques amb Mariano Rajoy i amb Pedro Sánchez. El seu objectiu era mirar d'impulsar una taula de negociació entre el PP, el PSOE i Ciutadans, tal com va garantir que faria en campanya electoral, això és, abans de saber que el seu resultat minvaria fins als 32 escons. Ni Rajoy -el guanyador de les eleccions amb 137 butaques- ni Sánchez -el líder de l'oposició amb 85 diputats- van avalar la seva idea.

L'un per considerar que li toca a ell, amb la victòria encara calenta a les mans, convocar no dos, sinó tots els partits que consideri oportú a una ronda de contactes una vegada finalitzi el Consell europeu sobre el ‘brexit’. L'altre, per entendre que és Rajoy qui ha d'assumir la responsabilitat, la pressió i la iniciativa per formar govern.

A l'arribar a la capital belga per reunir-se amb els líders de la UE, Rajoy va aprofitar per receptar tranquil·litat a Rivera i una mica de “sentit comú”. En primer lloc va subratllar que és el PP el que va vèncer el 26-J, “amb més de 2,5 milions de vots sobre el segon”. Segurament per allò d'aclarir qui hauria de ser el que agafi el telèfon per proposar cites. A més va recordar que ell que no és partidari de “radiar-les” a la premsa.

AUGURI DE PABLO IGLESIAS

El líder conservador va afegir que ell buscarà una “coalició forta, per a quatre anys” i que si com diuen ara els socialistes no volen unir-se al projecte, reclamarà que almenys no bloquegin i li permetin governar en solitari. “Anar a unes noves eleccions com a conseqüència del tancament d'algú seria un disbarat que no oblidaríem a Espanya en moltíssims anys”, va al·legar, informa PILAR SANTOS.

Des del PSOE es va insistir per boca de diferents portaveus a dir que és Rajoy qui té la obligació de marcar la negociació i ensenyar les cartes amb les quals vol jugar la partida; que la seva investidura no és “problema” dels socialistes –que s'aferren de moment al fet que no li donaran suport ni abstenció - i que, per tant, la millor opció seria que en lloc d'emplaçar en primer lloc a Sánchez, prioritzi i centri esforços a captar socis afins ideològicament.

També va fer declaracions el secretari general de Podem, Pablo Iglesias.Pablo Iglesias Va admetre a La Sexta que Pedro Sánchez encara no ha contestat al missatge que li va enviar la nit electoral per quedar i sondejar possibilitats d'un acord d'esquerres, i per aquest motiu conclou que el PP seguirà a La Moncloa. “Li vaig enviar un missatge i no he rebut resposta. Almenys uns certs codis d'elegància s'haurien de mantenir […]. No respondre no és assenyat i és revelador del que acabarà fent el PSOE, que és fer president Rajoy”, va etzibar Iglesias.

LA VIA PNB I NACIONALISTES CANARIS

Pel que fa a Rivera, a més d'explicar als periodistes la seva conversa amb els caps del PP i el PSOE, va aprofundir en la posició –i els vetos- que pretén mantenir davant Rajoy quan el cridi a consultes. “Si el govern és continuista, si segueix al capdavant el senyor Rajoy [a qui C’s fa setmanes que reclama que faci un pas enrere], segueix el senyor [Jorge] Fernández Díaz i el senyor [Cristóbal] Montoro, nosaltres estarem a l'oposició, fent una oposició responsable, com hem fet sempre”, va indicar.

Notícies relacionades

Altres partits com el PNB o els nacionalistes canaris, de moment, procuren avisar que els acostaments seran complicats. Mentre que el PP, a través dels seus vicesecretaris, comença a desgranar el que pugui ser l'agenda negociadora. Així, mentre Pablo Casado recordava al PSOE que ells poden oferir recolzament en comunitats o ajuntaments on ara governen amb Podem, Javier Maroto entrava més en matèria al voltant de les reformes que poden acordar-se.

“Vegeu en el seu cas reforma constitucional, de llei electoral, pacte educatiu, reforma de les pensions, pacte del aigua o reforma de finançament autonòmic”, va enumerar Maroto a Antena 3. Sense baixar al detall, la vicepresidenta en funcions Soraya Sáenz de Santamaría va advocar així mateix per pactar primer continguts i deixar per al final els càrrecs o la composició del govern.