ELS RESULTATS A LA CAPITAL CATALANA

ERC i el PP treuen partit del 'remake' electoral a Barcelona

Els populars guanyen més de dos punts a costa de Ciutadans i se situen tercers

jjubierre34464344 votacion en barcelona160627002712

jjubierre34464344 votacion en barcelona160627002712 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / BARCELONA

El 'remake' de les eleccions generals consolida a Barcelona els dos grups més votats fa set mesos (En Comú Podem i ERC) però propulsa al tercer lloc el PP, després de recuperar més de dos punts a costa de dessagnar Ciutadans. El duel pel vot útil ha ressuscitat els populars, immunes a corrupteles i escàndols fins i tot a la capital catalana, però no ha fet guanyar ni un vot a la marea lila, com si l''efecte Colau' ja hagués tocat el seu sostre el desembre passat.  

Amb cinc punts menys en la participació respecte als comicis del desembre (al voltant del 68%) que fan poc rigoroses les comparacions pel que fa a xifres absolutes de vots, En Comú Podem no es beneficia aquesta vegada d'una reacció anti-'Fernándezgate' i fins i tot en perd uns 22.000 a pesar de l'actiu triangle Colau-Xavier Domènech-Pablo Iglesias respecte a l'anterior cita. Obté el suport de gairebé el 25,7% dels barcelonins que han pres partit a les urnes, enfront de l'anterior 26,55%. 

Amb tendència contrària, engruixeix els seus seguidors Esquerra, pujant més de dos punts. La formació independentista s'ha nodrit sobretot del retrocés convergent (CDC) que amb les seves noves sigles queda relegada a la cinquena posició. 

Al podi general, el PSC repeteix el dolorós quart lloc de fa set mesos i obté més percentatge de vots amb el relleu de Meritxell Batet per Carme Chacón. Però la nit més negra l'ha viscut Ciutadans (uns 86.000), al desinflar-se en favor del PP (més de 116.000). Si fa tan sols uns mesos els nous partits del canvi havien seduït més del 40% de votants, la pugna pels vots útils ha afavorit ara les sigles més consolidades.

EL REPARTIMENT TERRITORIAL

Per zones, En Comú Podem torna a imposar-se en vuit districtes, encara que en tots perd una mica d'embranzida, fins i tot a Nou Barris Ciutat Vella, on l'any passat van vèncer amb més comoditat. Els resultats finals que més es ressenten de la reedició electoral és el de les Corts, on un de cada cinc vots se l'emporta el PP, al capdavant. En l'altre districte de la zona alta, Sarrià-Sant Gervasi, Francesc Homs salva els mobles i segueix al capdavant, però gairebé empata amb el Partit Popular. Els dos territoris tornen a dibuixar la mobilització electoral més elevada, amb més del 72% de participació.

Notícies relacionades

A pesar de la caiguda de la participació, el PP sorprèn a l'encaixar el major augment de votants a la ciutat. Pràcticament en tot el territori. El mateix èxit ha acompanyat els republicans en gairebé tots els districtes. A Gràcia, l'EixampleSant AndreuSant Martí i Sants-Montjuïc obté molt millors resultats que el 20-D. La flama secessionista creix fins i tot a Nou Barris, encara que segueixi sent una opció minoritària.

Els socialistes també han recuperat una mica de pols, reforçant la seva tercera posició en bona part del territori barceloní.