DE TORNADA A LES URNES

Domènech: "Som l'alternativa de país a CDC"

El candidat d'En Comú Podem consolida encara que no aconsegueix ampliar el triomf dels 'comuns'

jjubierre34472058 en colaboracin con la productora knr el peridico ofrece e160626231525

jjubierre34472058 en colaboracin con la productora knr el peridico ofrece e160626231525

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xavier Domènech ha tornat a ser un dels triomfadors d'una festa de la democràcia convertida en una 'rave' eterna. En mig any ha passat de ser un desconegut a guanyar dues eleccions generals a Catalunya. Després de donar la gran sorpresa el 20-D, En Comú Podem ha revalidat la seva corona catalana. Una victòria amb un punt amarg, això sí, al veure que no ampliaven el seu avantatge a Catalunya i, sobretot, al constatar que la confluència d'Units Podem no complia les expectatives generades.

"Somriem perquè hem guanyat a Catalunya però a l'Estat no hem tret els resultats esperats. Hem tornat a guanyar en sis mesos les eleccions a Catalunya, consolidant un espai polític, una verdadera alternativa de les classes populars", ha sentenciat Domènech. Fidel a una de les màximes de Johan Cruyff ("el més difícil no és arribar, sinó mantenir-se"), Domènech ha aguantat bé la pressió de ser el rival a batre, demostrant ser un líder sòlid que no ha comès errors durant la campanya. Els únics moments d'incomoditat els hi han provocat els salts de Pablo Iglesias a un costat i l'altre de la línia vermella del referèndum, però ha aguantat els atacs d'ERC i CDC per aquest flanc. Tingui o no grup propi al Congrés (tema sobre el qual han passat de puntetes en aquesta campanya), Domènech ja va exposar que els escons d'En Comú Podem no serviran per apuntalar un Govern sense el referèndum. "Si la primera vegada no ens esperaven, en aquesta ens esperaven d'entrada, amb una campanya duríssima". Als sobiranistes els ha retret que s'haguessin "confós clarament" d'adversari i, ja en clau catalana, ha enviat un missatge directe als convergents. 

Notícies relacionades

"L'espai que representàvem és l'alternativa a CDC. Des del 2012 estem amb presidents convergents (...) massa temps així. Som la nova alternativa de país a CDC i als que els donen suport", ha sentenciat en un discurs pensat amb vistes a les pròximes eleccions catalanes.Si Francesc Pi i Margall, el millor president d'Espanya per a Domènech, només va estar 38 dies en el càrrec, ell no té la intenció d'estar al Congrés més de una legislatura (que espera que sigui una mica més llarga que la microlegislatura anterior). Un altre tema és si, veient que és un candidat més que solvent, aconsegueixen convèncer-lo perquè provi al Parlament. "Hem vingut per quedar-nos", ha asseverat el cap de llista d'una confluència, que espera que es consolidi com a aliança estable en els pròxims mesos.  Els 'comuns' han vingut per quedar-se i, si el proverbial caïnisme de l'esquerra no ho evita, aspiren a ser un actor central en el tauler català i espanyol. 

100.000 VOTS MENYS

Malgrat la victòria, el clima a la seu electoral de l'estació del Nord era desangelat. No sols perquè Units Podem hagués passat del 'sorpasso' a l'estocada. Sinó també perquè, tot i mantenir els 12 diputats, En Comú Podem s'ha deixat pel camí 100.000 vots pel camí. "No estem exultants, no ho amagarem perquè no som autocomplaents; l'aliança fraternal no ha guanyat el PP i això ens dol -ha reconegut Ada Colau-. No és una lluita partidista, sinó una lluita per la dignitat de la gent. Està en joc la vida de la gent". Malgrat que les expectatives no s'havien complert, l'alcaldessa de Barcelona ha fet una crida a seguir treballant dia a dia per fer el canvi possible. "Això és imparable".