TERRATRÈMOL PEL 'FERNÁNDEZGATE'

De Alfonso va reconèixer a Fernández Díaz que no tenia proves de l'acusació de blanqueig contra Xavier Trias

El ministre de l'Interior i el cap d'Antifrau van abordar aquest assumpte 11 dies abans que el publiqués 'El Mundo'

6
Es llegeix en minuts

Nova revelació del diari 'Público' sobre el 'Fernándezgate'. En la segona conversa gravada entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, tots dos aborden l'acusació de blanqueig contra el llavors alcalde de Barcelona, Xavier Trias, 11 dies abans que la publiqués 'El Mundo'. Una acusació de la qual el mateix De Alfonso reconeix no tenir "cap, cap" prova. També li va parlar d'una suposada "filla secreta d'Artur Mas", que rebria "un sou de la Generalitat", cosa que va resultar ser falsa però de la qual, va dir: "Faig la meva fitxeta".

A continuació reproduïm la conversa revelada per 'Público'.

DA: No, no, si jo d'això no en tinc cap dubte. Tinc un últim assumpte, ministre, que ara t'explico i que vaig parlar amb el teu germà [Alberto Fernández Díaz, president del grup municipal del PP a Barcelona]. Per un assumpte de l'Ajuntament. Aquest assumpte ja està en mans de Sepblac [Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries d'Espanya]. Ja ho hauria d'haver rebut el Sepblac i estarà en mans de la Fiscalia d'aquí una o dues setmanes. I és l'assumpte de la Marina Port Vell i afecta sobretot un regidor que era del PSC i probablement, probablement, esquitxarà el mateix alcalde, no ho sé. Jo l'hi vaig dir a Alberto. Li vaig dir: “Alberto, això que et serveixi a tu també si n'has de fer ús a l'Ajuntament…”

JFD: Però això…

DA: Sí, sí, és una operació de blanqueig de capitals d'un grup que es diu Lukoil [la petrolera més gran de Rússia, que és d'uns russos… aquest assumpte, el tinc aquí [es mou per agafar els papers]. Ui, això sí que té perill perquè avui és un aliat, però demà no…. Això és un esquema de com va funcionar tot. Marina Port Vell era una societat que tenia uns membres, amb el seu capital, etc, etc. A través d'aquesta societat, que és russa però que es crea només en això ad hoc, aquesta societat li fa un préstec a un fons d'inversió que es diu Grupo Inversor Salamanca, que l'administra Casajoana [Carles Casajoana] que va ser ambaixador quan l'ingrés.

JFD: A Londres.

DA: A Londres, exacte. Aquest al seu torn crea una societat a Xipre una setmana abans de fer-se l'operació, amb un sol euro, que el fa una noia que no té llicència de..., és a dir, una dona de palla. Aquest fons concedeix un préstec perquè aquest pugui comprar Marina Port Vell i aquest desapareix, a més. Aquest fons es constitueix a més a les illes Caiman i és condemnat per un tribunal de les illes Caiman dient que això és una operació artificial, però com que desapareix ja no s'hi pot fer res més. És rus. A través de Salamanca, com et dic, es crea aquesta societat i es compren les accions de Marina Port Vell als tres accionistes, eren tres societats participades, però totes tres perden al voltant de 2,5 milions d'euros o 3 en la venda. Jo venc les meves accions i perdo tres milions d'euros, no m'ho crec. Jo, Ajuntament de Barcelona, permeto que aquesta operació de 36 milions d'euros es faci amb un blanqueig de capitals com una casa de pagès, de les Caiman fins a Xipre. Per molt fons d'inversions, és un blanqueig de capitals…

JFD: Perdre diners…

DA: Perdre diners i a més que es faci tot això. Si ho permeto és perquè m'emporto alguna cosa. Aquesta és la meva impressió. Si ho permeto és perquè m'emporto alguna cosa. Llavors, jo li he enviat tot, que és aquest informe en què hi ha totes les operacions escrites, tots els moviments fets. Ho he fet, a més, en castellà perquè va al Sepblac. Juanma Vega [Juan Manuel Vega Serrano, director del Sepblac] és molt amic meu. Juanma i jo hem donat conferències per molts llocs… i l'hi he enviat. Estic acabant la segona part de l'informe. Aquest és l'informe, diguem, tècnic i la part que falta és veure qui hi ha intervingut de l'Ajuntament. Tot apunta, i ho vaig parlar amb el teu germà, a una persona del grup socialista de l'Ajuntament.

JFD: Sí.

DA: La Fiscalia tindrà ben aviat aquesta part, les persones de l'ajuntament que jo no descarto... No en tinc cap, cap prova, cap, cap, però no m'estranyaria trobar-me que el mateix alcalde hagi tocat els diners. És que són 36 milions d'euros de blanqueig de capitals en què l'Ajuntament ho fa, ho fa malament i a més perd pasta.

JFD: ¿I quan està fet això?

DA: Això ho he enviat…

JFD: No, aquesta operació quan l'han fet.

DA: Aquesta operació va ser el primer que va firmar, la va fer el PSOE, el tripartit i va ser el primer que va firmar Trias quan va entrar. Aquesta operació és…

JFD: 2011.

DA: Sí. Jo si et vols entretenir et diria que això ho has de tenir, però és perquè ho tornis a estudiar… perquè ho trenquis. T'ho dono com a curiositat. Si et dic que informaré el teu germà en el seu moment perquè a l'Ajuntament doncs a ell li pugui servir de… Ell n'està al corrent.

JFD: ¿Tu què opines de Xavi Trias en tot aquest procés?

DA: A mi m'ha arribat una informació, però no la tinc contrastada. T'ho dic, no t'ho volia dir. Si és una cosa que jo no tinc clara, no la tinc clara, per tant… Però m'han dit que Xavier Trias té un compte a l'estranger amb al voltant de 12 milions d'euros. I un germà seu també.

JFD: I el seu germà.

DA: De 20 milions.

JFD: Tenia… Ho sé.

DA: Això és el que jo sé però no tinc cap dada que ho acrediti. Això és un comentari de cafè, que m'expliquen. És que, ministre, com que no sé si el que volen és destruir-me o no, m'arriba un comentari així i jo, o m'ho dónes per escrit o no investigo res. Ara no sé si coincidirà amb això…

JFD: I tu aquesta informació que t'ha arribat... Xavier Trias pot saber alguna cosa d'això.

DA: Xavier Trias no sap ni això, ni això. 

JFD: Clar, és que això a Xavier Trias li... Vaja, és demolidor per a ell.

DA: A mi, a mi, ministre... això és com el que t'he dit de Duran, prenent cafès amb gent, uns vénen… 

JFD: ¿I això circula a Barcelona?

DA: 24 anys de magistrat, 33 jutges ficats en la carrera judicial preparats per mi, sense cap màcula per dir-ho així i els tres d'oficina, em fan tenir contactes a la Guàrdia Civil, a Mossos, a Policia, entre periodistes, entre advocats… Jo prenc cafè amb qui em truca per prendre un cafè, sigui dels bons o dels dolents. Jo vaig a escoltar.

JFD: És que això està circulant en ambients restringits.

 

DA: És mala cosa que circuli, és mala cosa que circuli si es vol fer una operativa. Jo no ho tinc a l'oficina, t'ho dic. De fet, quan m'ho has preguntat és per això que t'ho he dit, perquè, si no, no ho hagués fet perquè no deixa de ser un comentari de cafè. D'una persona que sí que pot tenir accés a això o li pot haver arribat de primera mà, però per mi és un comentari de cafè.

 

JFD: De cafè.

Notícies relacionades

DA: En el seu moment em va arribar un comentari de la filla secreta d'Artur Mas i això després va resultar que no era veritat. Una filla secreta que estava aquí, a Madrid, i que cobrava 3.000 euros al mes que venien amb la subvenció que la Generalitat li donava. Era tant com dir: “Artur Mas està pagant el sou de la seva filla, però no l'està pagant ell. L'està pagant la Generalitat”. Després això no era veritat. Però també m'ho van dir, però jo m'ho callo i faig la meva fitxeta…

JFD: És clar, això...